adrianpl20
20.11.2016, 11:20:57
Witam. Jakiego silnika bazy danych (MySQL) używacie w swoich większych projektach - MyISAM czy InnoDB? Poczytałem o wadach i zaletach obu tych silników: InnoDB - wolniejsze selecty, szybsze inserty/updaty/delety/, transakcje (nie wiem czy będą mi potrzebne), klucze obce, chyba łatwiejsze replikacje bazy; MyISAM - szybsze selecty, wolniejsze inserty/updaty/delety, brak transakcji, wyszukiwanie pełnotekstowe, dłużej wstaje po awarii serwera niż InnoDB. Jak jest to w praktyce?
Będę projektował bazę danych pod serwis społecznościowy i wydaje mi się, że w serwisach tego typu zdecydowanie więcej jest select'ów niż updatów/insertów/deletów, i w przypadku awarii serwera chyba nie ma jakichś ważnych danych do zapisywania jak w przypadku np. systemów bankowych. Możliwe, że przeoczyłem jakieś przypadki więc proszę o poprawienie/uzupełnienie.
Rozumiem, że można bez problemów wydajnościowych w niektórych tabelach ustawiać "MyISAM", a w reszcie np. "InnoDB"?
viking
20.11.2016, 12:14:09
Nie wiem jak można jeszcze brać pod rozwagę myisam. Zwłaszcza brak kluczy obcych. Jest tez szansa ze masz mariadb z ich systemem.
Pyton_000
20.11.2016, 12:55:48
myisam podczas insertu robi Table Lock, a innoDB row lock. Więc pomimo że MyISAM jest szybki do insertów to podczas robienia duużo insertów robi się spory lag.
adrianpl20
20.11.2016, 13:20:18
ale za to MyISAM jest chyba szybszy w SELECT-ach, co jest częściej używane w tego typu serwisach (społecznościowych) niż inserty
viking
20.11.2016, 13:48:53
Na selecta możesz zawsze nałożyć cache albo nosql. Ja bym sie raczej integralnościa danych martwił.
Cytat(adrianpl20 @ 20.11.2016, 11:20:57 )

MyISAM - ... wyszukiwanie pełnotekstowe
Czytałeś jakieś stare arty. InnoDB posiada ten mechanizm od kilku lat
Pyton_000
21.11.2016, 15:26:05
Tak, ale nie wiem czy już zostalo naprawione ale FullText index w InnoDB jest zbugowany. Przy dużej ilości danych wysypuje się zapytanie i czasami serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.