Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dodatkowe pole boolean...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mihmih
witam,

znowu problem z pracy i będzie opisowo smile.gif

mamy tabelę z produktami, zamówieniami i tabelę łącząca "prod_zam" czyli ID_produktów powiązane z ID_zamówień i ilościami. W tabeli id produkty mam pole boolean "czy_kooperacja". I chciałbym stworzyć listę/zapytanie "KOOP" takich produktów z bieżących zamówień, gdzie potrzebna jest kooperacja. Proste. Ale chciałbym, aby w takim zapytaniu pojawiła mi się dodatkowa kolumna boolean czy ta kooperacja jest już "ogarnięta" czy nie. To pole musi być edytowalne, więc chyba nie mogę na dziko dodać sobie kolejnego zapytania. Logicznym byłoby dodać taką kolumnę w tabeli "prod_zam", ale niestety to chyba nic nie da bo zapytanie "KOOP" będzie wynikiem UNION dwóch SELECTÓW, a UNIONY z tego co wiem są nieedytowalne....

Wiem że to zagmatwane, ale może ktoś zrozumie ten opis i pomoże smile.gif
trueblue
A dlaczego Twoje zapytanie KOOP ma być UNION, a nie pojedynczym zapytaniem łączącym 3 tabele?
mihmih
ponieważ niektóre produkty składają się z półproduktów i tutaj mamy kolejną tabelę przejściową produkt-półprodukt. A półprodukty, tak samo jak produkty mają kolumnę "czy_kooperacja" i stąd to UNION. Teraz jak na to patrzę po czasie to chyba produkty i półprodukty trzeba było zrobić w jednej tabeli....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.