Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: VPS - Serwer pocztowy Exim
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Mega_88
Cześć, mam VPS (CentOS, Direct Admin, Exim). Ostatnio w Direct Admin (Zarządzanie kolejką e-mail) mam sporo wiadomości, które mają zwrotkę:

1. 2016-12-19 10:05:04 ADRES_ODBIORCY R=lookuphost T=remote_smtp defer (-44) H=SERWER_ODBIORCY [IP_ODBIORCY]: SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<ADRES_ODBIORCY>: 450 4.7.1 Client host rejected: cannot find your reverse hostname, [IP_SERWERA]

Reverse hostname - trochę w necie przeczytałem, ale zanim się odezwę do dostawcy chcę się upewnić. Mam się zgłosić do dostawcy VPS żeby coś u siebie zmienili czy to jak jako właściciel VPS muszę coś jeszcze dodatkowo ustawić ? Bo jak zrobiłem sobie test: https://www.mail-tester.com/ to dla Reverse mam: Reverse DNS nie jest zgodny z sending domain.

Twój adres IP IP_SERWERA jest powiązany z domeną TUTAJ_DOMENA_DOSTAWCY.
Jednak Twoja wiadomość wydaje się być wysłana z adresu ADRES_DNS_MOJEGO SERWERA.
Pyton_000
Musisz zgłosić się do swojego hostingodawcy niech Ci ustawią RevDNS na IP nazwadomeny.pl
Mega_88
Cytat(Pyton_000 @ 19.12.2016, 14:21:49 ) *
Musisz zgłosić się do swojego hostingodawcy niech Ci ustawią RevDNS na IP nazwadomeny.pl

Nawet jak to jest mój VPS to i tak jest to sprawa, która jest odgórna i oni muszą to ogarnąć ? Ja nic w ustawieniach VPS nic nie zmieniam ?
ohm
Sprawdz jeszcze w panelu zarządzania VPSem, bo czasami udostępniają możliwość zmiany revdnsa z poziomu panelu (chociaż rzadko to widuje wink.gif )
Mega_88
Mam Direct Admin i możliwość zarządzania strefą DNS dla każdej z domen, ale to chyba jakoś globalnie się zmienia nie z poziomu DA. Domen jest około 160 to chyba do nich muszę się zgłosić.

Dostałem odpowiedź od dostawcy, że sprawa dotyczy Exim'a u mnie na serwerze i należy go skonfigurować "lepiej", tak może właśnie być czy coś kręcą bo sprawa jest po ich stronie ?
Pyton_000
Ok czyli masz zgłoszony RevDNS to teraz faktycznie musisz podpicować Exim'a
Mega_88
Cytat(Pyton_000 @ 19.12.2016, 15:44:03 ) *
Ok czyli masz zgłoszony RevDNS to teraz faktycznie musisz podpicować Exim'a

Może ktoś coś podpowiedzieć jak to zrobić dla Exim'a ? Znalazłem coś takiego, ale może ktoś się wypowiedzieć czy o to chodzi ?

Cytat
To enable reverse DNS lookup in Exim, you would edit your exim configuration file (usually /etc/exim.conf). The following directive is commented by default. You need to comment out this directive to enable rDNS lookup in Exim:

From:
#host_lookup = 0.0.0.0/0
To
host_lookup = 0.0.0.0/0
This will perform a reverse lookup for all incoming connections.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.