Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: priviliges
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mihmih
Witam,

coraz bardziej się zagłebiam w mysql, ale pewnie w złej kolejności smile.gif

Tak jak już pisałem wcześniej, w pracy mam bazę, ale nie mam bezpośredniego dostępu do MySqla. Użytkowników zawsze dodawał mi informatyk na serwerze i nigdy w to nie wnikałem. Dzisiaj zacząłem poznawać priviliges (zezwolenia?). Rano w internecie znalazłem wyrażenie SELECT, które pokazało mi wszystkie pozwolenia wszystkich użytkowników.

1. SELECT * FROM INFORMATION_SCHEMA.USER_PRIVILEGES

W domu włączyłem sobie Mysqla i jakaś testową bazę i widzę że w tym zapytaniu wyświetlają się pozwolenia nazwane AdministrativeRoles. Czym to się różni od SchemaPrivileges z następnej zakładki w Workbenchu? Jak wyrażeniem SELECT wyświetlić dane z tej drugiej zakładki? Dlaczego teraz w domu widzę że tych AdministrativeRoles jest 29, a w pracy każdy ma przypisane 28?

Bo rozumiem że jeśli jakiegoś użytkownika chciałoby się ograniczyć do "readonly" należy zaznaczyć mu tylko SELECT tak? Ale to SELECT z AdministrativeRoles czy z SchemaPrivileges?

mmmmmmm
Nie wiem, co INFORMATION_SCHEMA pokazuje (nie mam możliwości sprawdzenia teraz), ale zobacz co pokazujeSHOW GRANTS, a co SHOW PRIVILEGES
mihmih
Niestety nie mam możliwości wykonania poleceń typu SHOW.

Moje zapytanie pokazuje kolumny:

grantee (np. 'root'@'localhost')
table_catalog (wszędzie def)
privilege_type (każde z 28 uprawnień)
is_grantable (wszędzie YES)

I tych wierszy mam ilość użytkowników * 28 rodzajów uprawnień.

Chodzi mi głównie o to czy SELECT z Administrative Roles to to samo SELECT co w Schema Privileges. Jeśli nie to w poleceniu REVOKE SELECT ..... FROM.... o które SELECT chodzi?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.