Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zagadnienie MYSQL i zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Skorpiono
Jak stkonstruowac tabelke ktora ma przechowywac wiele wartosci pod jedna kolumna?

chodzi mi o skorelowanie

FILMY
-
ID
Nazwa
dostep - i jak to okiienko skonfigurowac, dawac nazwy uzytkownikow po przecinku? czy jak jesli tak to potem rozbijac string na tablice z roznymi wartosciami zmiennej rozbitej przecinkiem na tablice? i potem porownac z rekordem uzytkownika?

czy daj do uzytniwnika i zrobic do samo, lista filmow z dostepme, i tu jak?
viking
Rozbić to na kilka tabelek i połączyć za pomocą id_użytkownika,id_filmu. A jak już koniecznie w ten sposób to można pomyśleć o JSON.
Skorpiono
co to json i z czym sie to je?

podaj przyklad

NIEEEE zadnych java scriptow nie znam tego chyba ze ktos mi pomoze to opanowac
Pyton_000
JSON tylko jeśli MySQL 5.7 niżej nie warto. Ale na 100% dobre rozwiązanie to jak mówi @viging robić na wiele tabelek i sobie głowy nie zawracać. Bo z tego potem tylko problemy wychodzą.
viking
@Skorpiono: czasami warto przejrzeć jakie typy danych ma SBD z którym pracujemy: https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/json.html
Skorpiono
DO json mam najnowszego MYSQL z XAMPPA. to chyba starczy co?

to jak mam wpisac stala wartosc ddla uzytkownika ze on juz posiada po kupnie produktu dany produkt na stale?

chyba ze dam 3 tabelki
user
film
i user - film

i bede musial dodawac np.

ID 1 - ID 354
ID 1 - ID 123
ID 4 - ID 354
viking
Dokładnie tak się to robi. Poczytaj o normalizacji.
Skorpiono
OK a jak zakladam tabelke i robie PRIMARY nie wspominajac o tym ze nie znam juz w ogole mysql po latach pozapominalem, i wlasciwie nigdy tego nie wiedzialem to jak uzyr primaryk KEY z innymi atrybutami? Jak zaklada sie varchary i do czego sluza konkretne slowa i nazwy ktos da mi linka do sprawdzonego kursu? Tylko na szybkie przypomnienie, wiec moze byc to ladnie upakowane.

PS bo nie mam czasu dlugo czytac. jestem we flow teraz. to chce jeszcze wiedziec co oznacza ROZMIAR przy primary key i int [10] - chodzi mi o puste okienko, czy to sa bity i ilosc zer?
viking
Wszystko najszybciej znajdziesz w dokumentacji.
Skorpiono
ok

a wez zajrzyj tutaj i powiedz mi jak sprawdzic rekord Temat: PHPWyswietlanie ukrytej zawartosci czy dany rekord istnieje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.