Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ogladanie stron po zalogowaniu(?skrypt?)
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Ziel
jak zrobić zeby pewne strony byly dostępne ale tyko po zalogowaniu
(bez cookies) (logowanie juz mam)
aleksander
proponuje if( $zalogowany === true) albo coś w tym stylu smile.gif To najprostrzy sposób. Są tysiące innych np phpgacl. Zajrzyj też tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=24680&hl=autoryzacja

Polecam kożystać z wyszukiwarki smile.gif
Ziel
moze szerzej troche bo nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrac
to jest moj skrypt logowania:
  1. <?php
  2.  
  3. (...)
  4. if($login && $haslo) {
  5. $kontox = &#092;"SELECT * FROM a where login='$login' and haslo='$haslo';\";
  6. $konto = mysql_query ($kontox);
  7. $konto1 = mysql_fetch_array ($konto);
  8. if($konto1) {
  9. print '<p>Twoje dane są poprawne<br />aby przejść dalej kiknij <a href=\"index2.php\">tutaj</a></p>';
  10. } else {
  11. print '<p>Podane przez ciebie dane są nieprawidłowe<br />aby wrócić do strony głównej kliknij <a href=\"index.php\">tutaj</a></p>';
  12. }} else {
  13. print '<TABLE>
  14. <FORM METHOD=\"post\">
  15. <TR><TD>Login:</TD><TD><INPUT type=\"text\" name=\"login\" size=\"9\"></TD></TR>
  16. <TR><TD>Hasło:</TD><TD><INPUT type=\"password\" name=\"haslo\" size=\"10\"> <INPUT TYPE=\"submit\" VALUE=\"OK\"></TD></TR>
  17. </FORM>
  18. </TABLE>';
  19. }
  20. (...)
  21. ?>

chcialbym to jakos zrobic bez uzycia cookies

przydał by się jakiś kawałek kodu za przykład

z gory dzieki
aleksander
czemu bez uzycia sesji? to samobojstwo biggrin.gif no nie wiem mozesz na przyklad do pliku tekstowego zapisywac kto jest zalogowany a potem w kazdym pliku ktory ma byc chroniony robic sprawdzanie czy jest zalogowany:

-fopen otwierasz plik
-fgets szukasz czy user o takim IP jest zalogowany
- jesli jest wyswietlasz plik
- jesli nie robisz access denied
Ziel
jeszcze jedno
chciałbym by po zalogowaniu uzytkownik przechodzil (link) do wlasciwosci swojego konta (to są te strony tylko dla zalogowanych)

jakich danych uzyc wy odpalaly sie własciwosci danego uzytkownika i po odpalaniu innych podstron ta informacja pozostawala
(cos w stylu textowych MMORPGów lub forów)

prosiłbym o kilka skryptów

[ok. juz wiem]
LukasMG
Cytat(olo @ 2005-01-26 16:57:50)
czemu bez uzycia sesji? to samobojstwo biggrin.gif no nie wiem mozesz na przyklad do pliku tekstowego zapisywac kto jest zalogowany a potem w kazdym pliku ktory ma byc chroniony robic sprawdzanie czy jest zalogowany:

-fopen otwierasz plik
-fgets szukasz czy user o takim IP jest zalogowany
- jesli jest wyswietlasz plik
- jesli nie robisz access denied

Schody się zaczną gdy pojawi się gostek np. z tej samej sieci osiedlowej z tym samymi IP.
Można było by kombinować, tylko po co jak są sesje :-).

Ziel, proponuje poczytać:
session" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.