Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Długi czas wykonania zapytania insert
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lennys
Witam mam 1 problem z mysql(robie to w javie, ale zapytania czy w javie czy php są takie same więc nie ma chyba różnicy zbyt wielkiej)
Robie logi do bazy danych, zrobiłem kolejke i jeśli w kolejce jest więcej niż 150 rekordów robi flusha moje zapytanie np pzy 2 rekordach wygląda tak

INSERT INTO `table` (`name`,`data`,`time`) VALUES (`pierwszy`,`jsonData1`,`milisekundy`) (`drugi`,`jsonData2`,`milisekundy`);
i problem jest taki że przy bazie danych z ponad 80mln rekordów takie zapytanie robi się kilkanaście minut;/
Do czasu kiedy baza miała 60mln zapytania wykonywały się instantowo,
jedno takie zapytanie z 150 rekordami waży około 30kb, nie wiem czemu tak długo to sie wykonuje;/
Jakieś pomysł czemu się tak może dziać?
Pyton_000
jaki silnik?
lennys
Server type: MariaDB
Server version: 10.0.29-MariaDB-0+deb8u1 - (Debian)
Pyton_000
a engine tabeli?
lennys
InnoDB
maly_swd
Prawdopodobnie baza:
- buduje indexy na nowo i ma za mało pamięci na taką operacje (standard, że do pewnego momentu zapiernicza a po dodaniu paru rekordów system pada)
- jakieś wyzwalacze na bazie?
lennys
Co do Pamięci baza danych ma
w sumie przydzielo bodajże 64gb albo 62 z tego
50gb jest używanych, 12gb przypada teraz na cache i 500mb jest wolne
Co do wyzwalaczy, nie zabardzo wiem co to jest, więc jakbyś mógł opisać o co sie teraz dokładnie pytasz smile.gif
maly_swd
a ile jest na klucze pamieci?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.