Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukiwanie rekordow o id= el. tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
invx
majac taki kod chcialbym zeby mi wyszukalo w bazie rekordy z id rownymi $id_nieprzeczytame, jednak pojawaia sie problem bo $id_nieprzeczytame, jest tablica.

1. <?php
  2. $sql7 = &#092;"SELECT id FROM forum_c WHERE id_b = $forum_b[id]\"; AND id='$id_nieprzeczytame'
  3. ?>

i moje pytanie, czy jest mozna to jakos zapisac w jednym zapytaniu (zapewne korzystajac z jakiejs funkcji), czy musze stosowac petelke ?
FiDO
Bylo juz na forum podawane rozwiazanie kilka razy. Mialem dzisiaj dobry dzien, wiec sie zlituje:

1. <?php
  2. $sql = &#092;"SELECT id FROM forum_c WHERE id_b = \". $forum_b['id'] 
  3. .&#092;" AND id IN (\". implode(\", \", $id_nieprzeczytane) .\")\";
  4. ?>
invx
mi to zawsze wszytsko nie dziala jak powinno mam zapytanie jak napisales.
  1. <?php
  2.  
  3.     $sql7 = &#092;"SELECT id FROM forum_c WHERE id_b = \". $forum_b['id'] .\" AND id IN (\". implode(\", \", $id_nieprzeczytane) .\")\";
  4.     $wykonaj7 = mysql_query ($sql7);
  5.     $ile_id_nieprzeczytanych = mysql_num_rows ($wykonaj7);
  6.     
  7. ?>

i errora wywala
Kod
   Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\rcx_portal\forum\kernel\forum_glowna.php on line 47

tablica powstaje tak:
  1. <?php
  2.  
  3.     $sql9 = &#092;"SELECT forum_nieprzeczytane FROM users WHERE login='$_SESSION[log]' LIMIT 1\";
  4.     $wykonaj9 = mysql_query ( $sql9 );
  5.     $forum_nieprzeczytane = mysql_fetch_array ($wykonaj9);
  6.     $id_nieprzeczytane = explode( &#092;"-\", $forum_nieprzeczytane[forum_nieprzeczytane] );
  7.     
  8. ?>

a pole forum_nieprzeczytane w bazie ma wartosc (narazie taka sama dla all rekordow):
  1. 0-1-2-3-4-5-6-7-122-121-120-119-118

i jest typu VARCHAR

jak wytne w zapytnaniu SQL7 to koncowke z AND to jest ok.

EDIT:
ufff uporalem sie sam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.