Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Własny strlen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
EdvardM
  1. Witam!
  2. Na zajęciach z PHP przedstawiono nam skrypt, który ma kilka nie dociągnięć.
  3. Myślałem o zamianie kolejności argumentów ale naprawdę nie wiem jak do tego dojść dopiero zaczynam z tym zabawę.
  4. Funkcja jest synonimem strlen + ma za zadanie określić ile razy powtórzy się dany ciąg w tekście(który my określamy).
  5. Prototyp wygląda mniej więcej tak:
  6. PS. Żadna wbudowana funkcja mi tutaj nie pomoże chodzi o modyfikację tej aby zadziałała.
  7. <pre>
  8. <?php
  9. function ile_razy($szukany, $tekst)
  10. {
  11. $ile=0;
  12. while (strpos($szukany, $tekst)!=false)
  13. {
  14. $ile++;
  15. $tekst=substr(strpos($szukany, $tekst)+strlen($szukany));
  16. }
  17. return $ile;
  18. }
  19. $tekst='Ala ma kota';
  20. echo ile_razy('a', $tekst);
  21. ?>
  22. </pre>
EdvardM
Cytat(trueblue @ 27.03.2017, 21:08:44 ) *

PS. Żadna wbudowana funkcja mi tutaj nie pomoże chodzi o modyfikację tej aby zadziałała.

Warto czytać całość.
trueblue
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Jednak piszesz, że żadna wbudowana funkcja Ci nie pomoże, a funkcja substr_count liczy właśnie wystąpienie susbtringu w stringu, czyli... pomoże. Być może miałeś na myśli fakt, że nie możesz użyć wbudowanej funkcji, a to jednak co innego niż napisałeś.
EdvardM
myślałem, że "chodzi o modyfikację tej aby zadziałała" mówi samo za siebie, jeżeli nie to przepraszam, że źle się określiłem, ale i dziękuje ponieważ o istnieniu tej funkcji nie wiedziałem.
nospor
Po pierwsze to nie jest synonim strlen tylko substr_count
Po drugie
Cytat
Warto czytać całość.
Podobnie mozna powiedziec do ciebie: warto czytac opis funkcji, ktorych sie uzywa w kodzie.

strpos moze zwrocic 0 wiec nie
while (strpos($szukany, $tekst)!=false)

a:
while (strpos($szukany, $tekst)!==false)

DLaczego tak to masz wyjasnione w manualu, ktory warto by wkoncu przeczytac.

Takze to jeden z bledow w tym kodzie.
EdvardM
Jak już napisałem nie znałem tej funkcji więc dlatego dałem nazwę adekwatną do mojej wiedzy, rozumiem, że taka istnieje i że obecnie nazwa tematu jest błędna ale całego manula raczej nikt nie przeczytał a ja nie miałem żadnego celu by takiej funkcji szukać więc dziękuje za fachową poprawkę jednak myślę, że forum jest by pomagać i się rozwijać a nie wytykać komuś co robi źle jeżeli nie ma to żadnego wpływu na moją pracę przy skrypcie.
nospor
Ja nie mowie ze masz czytac calego manuala. Napisalem ze dobrze by bylo bys przeczytal co robia funkcje ktorych uzywasz w tym krotkim skrypcie
To raz

A dwa przeciez ci napisalem co jest zle w twoim skrypcie, wiec skad ten tekst
Cytat
a nie wytykać komuś co robi źle jeżeli nie ma to żadnego wpływu na moją pracę przy skrypcie.

questionmark.gif

Przeczytales calego mojego posta czy poprostu sie skupiles na pierwszej czesci?
Pyton_000
zapoznaj się z substr
EdvardM
No tak napisałeś dziękuje i rozumiem, wiem jak działa strlen ale fakt, że nie znałem ...count zmusił mnie do przytoczenia jej jako najbliższej działaniu oczekiwanemu przez mnie,
ale zakończmy pisanie na temat wszystkiego innego niż temat istotny bo robi się nie czytelnie i daleko od sedna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.