Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: revDNS i serwer pocztowy
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
adi456
Witam,

przenosiłem pocztę i zawaliłem sad.gif nie działa wysyłanie maili na inne domeny.
dziwna sprawa bo zanim zmieniałem DNSy w domenie sprawdzałem i poczta wysyłała się normalnie na inne domeny sad.gif

Kolejka Mail w ISp config3 pokazuje: Client host rejected: cannot find your reverse hostname

czytałem że problem w revDNS tylko jak to ustrojstwo ustawić?
- w domenie ustawiłem rekord TXT "v=spf1 a mx ip4:ipserwera ~all"
- rekord A "ns1.mojadomena.pl."
- rekord A "ns2.mojadomena.pl."

i rozumiem że teraz muszę zmusić serwer żeby wysyłał pocztę jako ns1.mojadomena.pl ?
gdzie tego szukać? ispconfig nazwał mój serwer "serwer-1.localdomain" może to trzeba jakoś zmienić?

Pyton_000
revDNS ustawia provider

wyślij niech Ci ustawią rev na IP - domena
adi456
dzwoniłem do ovh powiedzieli że wszystko wygląda ok tylko trzeba czekać "propagacja dns"

Konsultant wytłumaczył że chodzi o rekord MX "1 mail.mojadomena.pl." i że mój adres ip będzie tłumaczony na mail.mojadomena.pl.

to może wyłączyć to w postfixie żeby teraz serwer odżył?
Pyton_000
FQDN serwera powinno wskazywać na `mail.mojadomena.pl` albo chociaż `mojadomena.pl`.
adi456
hahah cały dzień w plecy a to takie idiotycznie proste było, konsultanci w ovh też rozkładali ręce, ale za 3 razem się udało miła pani która miała chęci do pomocy poświeciła dłuższą chwilke i zbadała temat, cały problem polegał na tym że w ovh nie ma możliwości dodawania rekordów ptr ale wystarczyło wejść nie w ustawienia domeny ale VPSu i tam jest opcja IP w której jest podany ten mojego VPS wystarczył klik na zębatke i dodanie rewersu i wszystko odżyło... uff w końcu coś zjem tongue.gif pozdro dla forumowiczów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.