Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Funkcja mail() a wielkość liter?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
luis2luis
Witam.
Ostatnio zauważyłem, że sporo emaili osób rejestrujących się serwer zwraca.
Sprawdziłam jeden z emaili smodzieknie i widze, że istnieje, ale osoba rejestrująca wpisała go wielkimi literami.

Prosze mi napisac, czy jeżeli funcja mail() wysyła email to trzeba go wcześniej zawsze na małe litery zamienić?
Pyton_000
to zależy od serwera odbierającego bo o tym piszesz chyba? Mail wychodzi ale dostajesz zwrotkę o nie doręczeniu?
luis2luis
Cytat(Pyton_000 @ 20.04.2017, 10:28:40 ) *
to zależy od serwera odbierającego bo o tym piszesz chyba? Mail wychodzi ale dostajesz zwrotkę o nie doręczeniu?

Tak, dokładnie taki komunikat:

' ----- The following addresses had permanent fatal errors ----- <QWERTY@WP.PL> (reason: 550 "QWERTY@WP.PL": Podane konto jest zablokowane administracyjnie lub nieaktywne / This account is disabled or not yet active (#5.1.1))'

Ale konto takie same, tylko napisane małymi na pewno istnieje.

Czy musze całą baze emaili przerobić na małe literki? I nadodatek zabezpieczenie przy funkcji wysyłającej i podczas rejestracji userów?
ohm
: Podane konto jest zablokowane administracyjnie lub nieaktywne

Pyton_000
jak przekonwertujesz na małe a ktoś ma duże to co?
luis2luis
Cytat(Pyton_000 @ 20.04.2017, 11:59:00 ) *
jak przekonwertujesz na małe a ktoś ma duże to co?

Noo to też problem. Czyli to konto jest nieaktywne?
ohm
Owszem, komunikaty z serwerów zazwyczaj mówią jasno co jest nie tak, skrzynka pewnie była długo nieużywana i robili czystki. Ogólnie adresy email nie powinny być 'case-sensitive' i z tego co pamiętam najwięksi providerzy do tego się dostosowują.
luis2luis
Cytat(ohm @ 20.04.2017, 20:40:14 ) *
Owszem, komunikaty z serwerów zazwyczaj mówią jasno co jest nie tak, skrzynka pewnie była długo nieużywana i robili czystki. Ogólnie adresy email nie powinny być 'case-sensitive' i z tego co pamiętam najwięksi providerzy do tego się dostosowują.

Dziekuje za informacje, juz sie obawiałem, że coś mi umkneło podczas ktores aktualizacji php smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.