Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PIT e-deklaracja
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Podziele sie z wami nasza walka (ja i moja zona) z naszum ukochanym systemem podatkowym.
Chwilowo przebywamy i pracujemy za granica, ale ze zonka dostala jakas tam wyplate w zeszlym roku w Polsce, trzeba bylo sie rozliczyc. No to wpadlismy na genialny pomysl, ze zrobimy to elektronicznie.
Wszystko wypelnione, klikamy wyslij, to nam pokazuje, ze generuje takiego a takiego xml i ze trzeba podpisac i takie tam. Wszystko zrobione, klikmay SLIJ i dostajemy ladny komunikat, ze
Cytat
Wartosc Malzonek atrybutu rola jest zla

i zgaduj zgadula o co chodzi, toz to oni generuja xml a nie my. Patrzymy na xml, no kurcze, ok. a w xml cos takiego

Kod
<blabla....
.....
<blabla .... rola="Małżonek">
.....

I wszystko sie rozchodziło o te nieszczesne polskie krzaczki "łż". Ktos potrafi mi wyjasnic jakim trzeba byc geniuszem by wstawiac tam polskie znaki? To nie jakas tam aplikacja gdzie zagladaja dwie osoby na skrzyz. To potezna kobyla ktora wypelniaja Polscy podatnicy na calym swiecie. Przeciez zlotą zasadą w pracy IT jest nieuzywac polskich znaczkow! A ci sobie radosnie wala wszedzie gdzie popadnie.

Ostatecznie trzeba bylo laptopa przestawic na inne kodowanie i poszlo...grrr......

A moze to ja sie czepiam bez powodu i dawanie Małżonek zamiast Malzonek ma jakis ukryty cel a jak ciemna masa tego nie widze?
Pyton_000
A bo to czemu nie może być polskich znaków w XML...
nospor
O ile w tekscie to ja rozumiem, o tyle w wartosciach atrybutow, ktore musza przejsc regulki, to nie rozumiem. A czemu to juz ci podalem przyklad: bo ktos uzywa lapka niepolskiego i nagle kurde ZONK tongue.gif
athabus
Mój ulubiony błąd tego systemu to "Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione"... Błąd jak błąd, ale zapomniano wskazać, które pola należy uzupełnić. U nas problemem było jedno z pól, które nas nie dotyczyło. Trzeba było w nie wpisać 0 - szczegół, że w innych polach się zera nie wpisuje i zostawia, puste ale to jedno konkretne musi zostać z jakiegoś powodu uzupełnione... Nad frontendem tego systemu pracował jakiś mega geek, który założył, że i tak pewnie wygodniej będzie wypełnić z poziomu konsoli ;-)
batman
Taka ciekawostka. W tym roku zamiast bawić się w ręczne składanie zeznania, skorzystałem z PIT-WZ. Co to takiego? To taki druczek, który sprawia, że to US wypełnia zeznanie podatkowe, a ja jako podatnik muszę tylko zaakceptować lub odrzucić przesłanego mailem PITa. Z całego procesu najdłuższa jest instalacja e-Deklaracje, przez którą złożyłem PIT-WZ.
nospor
@Batman A co oni tacy mili ze za ciebie wypelniaja wszystko?
batman
@nospor
Aż sam się zdziwiłem. W tym roku to ruszyło, a że trochę mi daleko po odbiór PIT11, postanowiłem sprawdzić jak to działa. I działa wyśmienicie. Przez e-Deklaracje złożyłem PIT-WZ, kilka dni później otrzymałem maila z moim pitem, potwierdziłem, że jest ok i sprawa załatwiona. Z tego co pamiętam, całkiem dużo rzeczy można wstawić do takiego pita - ulgi, 1% i chyba małżonkę/małżonka.
nospor
o zobacz jak milo smile.gif Trzeba bedzie sprawdzic za rok smile.gif
Pyton_000
@batman jest też PFR czyli już wstępnie wypełniona deklaracja przez system US który możesz pobrać.
viking
Tylko niestety dalej wszystkie druki i systemy żyją swoim życiem (jak cała informatyzacja tego kraju). Jeden system nie wie nic o drugim.

A na marginesie próbuję dzisiaj profil envelo załatwić. Na jednej poczcie brak uprawnień, na drugiej wielkie oczy o co chodzi, na 3 brak internetu. Niby wzięła dane, niby zadzwoniła kobieta jeszcze dopytać o maila ale profil dalej nie potwierdzony.
Pyton_000
Mówisz o biznes? czy podstawka?
viking
Zwykłe prywatne konto. Mam gdzieś od roku a postanowiłem wykorzystać do logowania na https://pz.gov.pl/dt/index Na swojej poczcie to się nawet nie zdziwiłem. Tam jest taka komuna, że oprócz zakupu śmieci z chińskiego straganu, ciężko cokolwiek załatwić.
Pyton_000
To idź do jakiegoś UM niech CI aktywują PZ
viking
Teoretycznie mogę jeszcze w banku. Też muszę iść z dowodem bo jakimś cudem bank uznał że nie mam tożsamości potwierdzonej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.