Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: URL - jak zablokować wyświetlanie w podpowiedziach
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Mega_88
Cześć, nie bardzo wiem w jakim temacie to umieścić, ale może trafiłem biggrin.gif Mały wewnętrzny system do obsługi klientów i zarządzania kontraktami gdzie URL bazowy to dajmy na to: main.nazwa.pl

W systemie jest możliwość zmiany jednego ze statusów dla danego klienta na przykład "Projekt graficzny zrobiony" - wtedy ktoś klika ZMIEŃ i przechodzi pod pod adres main.nazwa.pl/?id=3&zmien=1000&grk=1 .Problem polega na tym, że przeglądarka zapamiętuje adres main.nazwa.pl/?id=3&zmien=1000&grk=1 i jak ktoś wpisuje adres main.nazwa.pl to przeglądarka podpowiada mu adres main.nazwa.pl/?id=3&zmien=1000&grk=1 i jak ktoś mniej ogarnięty klika ENTER i wchodzi co za tym idzie znowu idzie powiadomienie, że status zmieniony (mail do klienta) itd.

Można jakoś zablokować zapamiętywanie URL pośrednich dla strony tak żeby nikomu nie zapamiętywało właśnie tych URL na zmianę statusów ? Dodanie czegoś do <a href="" rel="nie_zapamietuj" czy coś w ten deseń ?
nospor
Cytat
jak ktoś mniej ogarnięty klika ENTER i wchodzi co za tym idzie znowu idzie powiadomienie, że status zmieniony (mail do klienta) i
Jak dla mnie to moze wpierw bys poprawil kod po stronie serwera... Jak mozesz slac info do klienta ze status zmieniony jak status wcale nie zostal zmieniony?

Co do kwestii po stronie przegladarki to mamy juz od dawien dawna ajax. Klikajac na guzik ZMIEN powinien leciec poprostu AJAX
Mega_88
Przed napisaniem tematu przyznam przez myśli mi przeszło - "kurcze napiszę temat to na bank nospor się odezwie żebym kod poprawił bo to moja wina" tongue.gif

Jak najbardziej wchodzi to w grę, że jak już status został zmieniony (w sposób prawidłowy) na grk = 1 to nie wiem co by się działo i jaki adres ktoś wklepie nie wysyłaj ponownie powiadomienia. Jednak to wymaga trochę większych nakładów pracy niż na przykład jakiś złoty środek, który dodaje się do na przykład <a href=""> tak żeby nie zapisywał to do podpowiadanych adresów w przeglądarce.

Więc najpierw szukam tego złotego środka "zrobić, a się nie narobić" biggrin.gif niż trochę zmieniać kod tym bardziej, że jest to nasz wewnętrzny system, a opisana sytuacja zdarza się sporadycznie jednak chcę ją wyeliminować.
nospor
1) Zadne naklady pracy. Toz UPDATE zwraca liczbe zmienionych rekordow. Jak bedzie > 0 znaczy ze sie zmienilo i slij powiadomienie. Ot i cala filozofia.
Od biedy mozesz tez wpierw sprawdzic w bazie czy status na ktory zamieniasz nie jest przypadkiem juz ustawiony dla danego rekordu i tez po sprawie
Obie rzeczy to dwie minuty roboty tongue.gif

2) Zloty srodek ci tez przeciez podalem - uzyj AJAX wink.gif
Mega_88
Już chyba wybiorę ten UPDATE skoro nie ma nic na jedną minutę roboty biggrin.gif Jednak jeszcze się wstrzymam bo może ktoś coś podrzuci

Złoty środek AJAX ? Nie no nie dla mnie, wolę od nowa to napisać niż brać się za AJAX tongue.gif
nospor
Cytat
Złoty środek AJAX ? Nie no nie dla mnie, wolę od nowa to napisać niż brać się za AJAX
Nie ma to jak dobre nastawienie do roboty... tongue.gif
Mega_88
Dobra dobra my tu gadu gadu, a nikt nie sypie bardziej złotym środkiem niż Ty i serio będę musiał te UPDATY poprawić biggrin.gif
Puszy
Jak nie AJAX to WebSocket :v :v :v
Comandeer
Nie żeby coś, ale History API powstało głównie dlatego, żeby Ajax też miał zmieniany URL tongue.gif
Mega_88
Dobra, dzięki wszystkim za pomoc biggrin.gif Jednak zajmę się tymi UPDATAMI tongue.gif

Polecam Albert Sosnowski biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.