Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [algorytmy] jakiego algorytmu uzyć ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mattii
za zadanie mam napisanie programu ktory będzie umozliwial zapisywanie wynikow testow sprawnosciowych, technicznych, ocen umiejętności , frekwencji na zajeciach różnych osób .

pytanie jakich algorytmów mogę uzyć - i do jakich celów je dopasować - to musze wymyslić, a algorytmy to przyznam nie jest moja mocna strona wiec proszę o jakieś propozycje abym wiedział w jaki algorytm się zagłębić i poznać lepiej.

ew - może do samych danych wejsciowych programu trzeba coś dopisać dodać aby umozliwil uzycie jakiegos algorytmu ?
gitbejbe
A jakie są Twoje mocne strony ...? Polecam Ci algorytm myślenia i samodzielności, przydaje się przy każdym projekcie. A tak szczerze, to przeczytaj sobie na spokojnie swój temat i zastanów się czego Ty w ogóle oczekujesz ? Ten temat można byłoby napisać w inny sposób: "chcę zbudować samochód, ma być taki i taki, ogólnie to się nie znam więc proszę o pomoc jak mam zacząć...". Wróć tutaj jeśli będziesz miał problem z czymś konkretnym, a teraz skup się we własnym zakresie na teorii/praktyce - jeśli faktycznie chcesz zacząć programować, źródeł jest cała masa.
mattii
chodzi o analize tych wynikow aby cos uzyskac - dosc ogolnie, ale wlasnie nie wiem jakie algorytmu mozna uzyc do tego

można by np wczytać frekwencję na zajęciach i oceny umiejętności) i sprawdzić prawdopodobieństwo że dana osoba będzie dobra w danej dyscyplinie sportowej w kwestii wyników sprawnościowych.

ale jakiego algorytmu uzyć do tego ?

Pyton_000
Najpierw musisz wiedzieć co chcesz obliczyć a potem dopiero szukać algorytmów.
mattii
w tym konkretnym wypadku chodzi o zastosowanie algorytmu -- to co chce sie uzyskać mogę zmienić zależnie od algorytmu i dopasować do niego

wiec jakby od końca najpierw algorytm, a potem pokazanie co on może wyliczyć w przypadku takich danych wejsciowych wlasnie.
Pyton_000
Skoro tak mówisz to proszę bardzo: http://www.algorytm.org/dla-poczatkujacych...ytmetyczna.html
mattii
no chyba nie do konca o to chodzilo...

chodzi o pokazanie uzycia algorytmu w tej aplikacji.

np jesli faktycznie chce zbadac prawdopodobienstwo na podstawie przeprowadzanych testow kto ma szanse na najlepsze wyniki w nich ?

albo jeszcze lepiej zasymulować następne wyniki tych testów jakie za jakis okres czasu bedzie mozna uzyskiwac ?

leonpro778
Ale co chcesz żeby Tobie pokazać? Jak się używa algorytmu? Proszę bardzo, algorytm dla liczenia średniej dwóch podanych wartości:
  1. <?php
  2. function srednia(a, b)
  3. {
  4. return ($a+$b)/2;
  5. }
  6. ?>
mattii
nie,

np jesli problemem jest aby sprawdzić kto będzie najlepiej się rozwijał w przysżłości jeśli chodzi o testy sprawnościowe i takie coś chcemy obliczyć

to odpowiedź np (bo jest błędna, wziąłem nazwe algorytmu o ktorym akurat czytałem)--- algorytm Cohena-Sutherlanda jest tu przydatny i z jego pomoca mozna to obliczyc.

o taka wskazowke mi chodzi.
leonpro778
No ok, masz algorytm. Wiesz jak on działa? To musisz go sobie teraz zaimplementować w kodzie. Z problemem napisz raczej jak będziesz miał błędy po tej implementacji smile.gif
mattii
chodzi o to,ze nie mam algorytmu wlasnie --- to byl przyklad, a tak jak pisałem odpowiedź jest błędna...

bo nie wiem wlasnie jaki algorytm moge tutaj uzyc.
leonpro778
Ok, to powiedz jaki efekt chcesz uzyskać posiadając jakie dane.
mattii
ok to np mam takie dane jak:

wzrost, waga, frekwencja na treningach, wynik biegu na 20, 30 i 50 i 100m, wynik beep testu - czyli dane liczbowe

to co mi przychodzi do glowy to

sprawdzić prawdopodobieństwo że dana osoba będzie dobra w kwestii wyników sprawnościowych.

ew przewidzieć w oparciu np o wyniki i rozwoj poprzednio badanych którzy kiedyś byli w ich wieku jakie prognozowane wyniki mogą uzyskiwać za pol roku, za rok, piec lat ?

a może jeszcze jakieś inne ciekawe rzyczy można wywnioskować ? ew coś trzeba dodać odjąc od danych wejściowych ?

gitbejbe
chcesz stworzyć program do prognozowania jakiś tam wyników na podstawie jakiś tam danych i serio pytasz się na forum jak ma wyglądać logika ? Przecież to Twój pomysł, nie wiem czy coś takiego istnieje, ale sądzisz że np twórcy google pytali się na prawo i lewo jak mają stworzyć swój produkt ? Oczekujesz, że ktoś w jakiś cudowny sposób poda Ci lek na twój problem ? Znasz swoje założenia, w nikogo interesie jest aby robić za ciebie robotę. Zamiast żebrać na forum, weź kartkę i długopis i rysuj ten algorytm, nawet jeśli miałoby to zająć miliard lat. Jeśli z matmy jesteś słaby, to podpytaj Pani od matematyki, że chcesz wyliczyć to i tamto, na pewno coś Ci podpowie, logikę programu musisz sam sobie zaplanować. Do roboty, a jeśli będziesz miał problem z implementacją kodu, to śmiało pisz na forum.
leonpro778
Pytanie nie jest z kategorii tych "dziwnych" ale na pewno nie jest to odpowiednie forum.

Poza tymi wynikami musiałbyś mieć jakieś dane "historyczne" na których będziesz się opierał. Co więcej, każdy następny wynik wpływa na prognozę następnego.

Przykładowo. Dnia 20 stycznia ktoś przebiegł XX metrów w Y sekund. Dnia 20 lutego tak samo. Logika mówi, że dnia 20 kwietnia będzie tak samo ale tutaj dochodzą takie czynniki jak wiek, warunki pogodowe itp.

Na studiach miałem taki przedmiot jak Rachunek Prawdopodobieństwa i statystyki. Doskonale by się to nadawało na początek. Mniej więcej chodziło o to, że przy posiadaniu odpowiednich danych (weźmy przykładowo, że badamy biegacza na 100 metrów i zapisujemy jego wiek i czas jaki potrzebował do przebiegnięcia) generowało się wykres, dzięki któremu można było czysto teoretycznie sprawdzić jaki czas by miał w przyszłości.

Oczywiście jest to w wielkim uproszczeniu ale na początek może się i Tobie przyda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.