Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Podmiana znakow w ciagu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maax990
Witam,wszystkich,mam problem ze stringiem.Jest to ciąg kilkuset znaków,bez żadnych spacji i gdzieś w środku chciałbym podmienić pewien ciąg.Wyglada to mniej więcej tak(podany string będzie mniejszy):
  1. $string = '3132HGJKL8978978654356776KJDALHJT';
  2. $zmienna_ori = '86543567';
  3. $zmienna_mod = '30303030';
  4. $string_rpc = str_replace($zmienna_ori,$zmienna_mod,$string);

Jak już ja wiem oraz pewno wy,powyższy kod nie działa(pewno dla tego ze nie zaczynam od początku stringa,wiec pytanie do was jak to naprawić,co zmienić,żeby to zatrybiło.Dodam tez ze zmienna_ori jest w rożnych miejscach(chodzi o to ze każdy podstawiany string będzie to miał w innym miejscu w ciagu znakow)
Dziękuje za każda podpowiedź
markuz
Pokaż cały string bo str_replace robi to o czym mówisz, warto jednak pamiętać, że podmienia tylko pierwsze wystąpienie, jak masz więcej to zadziała tylko na pierwszym.

Zrób var_export($string) i pokaż wynik. Powiedz też co chcesz zamienić na co, być może pomyliłeś kolejność argumentów.
maax990
masz rację kolego,powinno działać i działa,mój błąd,zawiniłem z wielkością liter,dzięki za szybkie naprowadzenie smile.gif)
Pyton_000
Jest też: http://devdocs.io/php/function.str-ireplace
maax990
zadziałało zwykle replace,ale dziękuje za podpowiedź
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.