Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dodawanie odbiorców
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
plejaz
Witam, czy jest możliwość wykonania skryptu dodającego do bazy danych kilka rekordów jednocześnie w zależności od wybranej ilości odbiorców ?
Przykład: Posiadam 4 pola typu input
1 pole = możliwość zaznaczenia kilku odbiorców
2 pole = treść do wpisania
3 pole = data
4 pole = ilość
Przycisk Zapisz.
Po kliknięciu przycisku Zapisz do bazy danych dodają się rekordy w takiej liczbie ilu zostało wybranych odbiorców w "1 polu" z wartościami takimi jakie zostały wpisane w kolejnych polach.
W efekcie otrzymuję np. 10 rekordów z różnymi nazwami odbiorców, ale z takimi samymi wartościami z pola 2, 3, 4.
Pyton_000
TL;DR

Tak

Najprościej odbierasz dane, do pętli FOR wrzucasz licznik z ilością rekordów i wew. tworzysz insert. koniec.
plejaz
Cytat(Pyton_000 @ 20.07.2017, 15:28:46 ) *
TL;DR

Tak

Najprościej odbierasz dane, do pętli FOR wrzucasz licznik z ilością rekordów i wew. tworzysz insert. koniec.

Skoro za długie do czytania to czy mógłbyś chociaż wykonać takie zapytanie ?
O pętlach for czytałem, wiem jakie warunki musza być spełnione, jednak nie potrafię tego sklecić w całość.
Napisałem formularz, lecz w jaki sposób zastosować w nim Twoją poradę ?
Kod
<form name="frmToy" method="post" action="" id="frmToy" onClick="return validate();">
<input type="text" name="1k" id="1k"  placeholder="tekst1" list="wybor">
<datalist id="wybor">
<option>1</option>
<option>2</option>
<option>3</option>
</datalist>
<input type="text" name="2k" id="2k"  placeholder="tekst2">
<input type="text" class="3k"  name="3k" id="3k" placeholder="tekst3" value="<?php echo date('d-m-Y');?>">
<input type="text" name="4k" id="4k" placeholder="tekst4" value="1">
<input type="submit" name="submit" class="przycisk"value="DODAJ" />
leonpro778
Jak chcesz zaznaczyć kilku odbiorców w pjerwszym polu?
plejaz
Cytat(leonpro778 @ 20.07.2017, 20:45:50 ) *
Jak chcesz zaznaczyć kilku odbiorców w pjerwszym polu?

No właśnie nie wiem w jaki sposób to zrobić.
To co zrobiłem teraz pozwala mi wybranie tylko 1 odbiorcy, jeśli chce dodać nowego odbiorcę muszę niestety dodawać po kilka razy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.