Sprawa dotyczy mojej wyszukiwarki.
Tabela slowa ma dwa pola: id, slowo
Jak to działa? Ktoś wchodzi na wyszukiwarkę, wpisuje jakąś frazę, a z kolei ona zostaje DOPISANA jako kolejny rekord do tej tabeli. Tak więc szału nie ma - to działa.
Dziennie przybywa jakieś 500-700 rekordów, więc nietrudno się domyślić, że terazjest to kilkadziesiąt tysięcy rekordów i jak tak dalej pójdzie, to za "chwilę" będzie to kilkaset tysięcy rekordów, a później milion(y)...
OK. Teraz do rzeczy, bo najpierw chciałem naświetlić co i jak hula.
Chcę wyświetlić powiedzmy 10 najpopularniejszych rekordów (czyli tych fraz, które wpisują użytkownicy do wyszukiwarki).
$id = $r['id']; $slowo = $r['slowo']; }
Przeczytałem m.in. temat:
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t136996.html
i zdurniałem kompletnie... Tam był problem z trzema tabelami, ja mam jedną...
Wiem, że czegoś brakuje w tym zapytaniu (count...? group by...?). Jak to ugryźć?
Sprawa druga to te "miliony" rekordów.
Poradźcie mi proszę, czy w ogóle jest sens mieć jedną tabelę... Czy nie lepiej np. byłoby stworzyć drugą i powiedzmy codziennie o danej godzinie (np. 00:01) zliczać wszystkie rekordy z poprzedniego dnia, pogrupować je (czy się powtarzają-o tym za moment*), dodać wyniki do drugiej tabeli, a z tej pierwszej wszystko usunąć - i tak codziennie...
* o tym za moment:
może się też zdarzyć, że np. frazy z "wczoraj" (już te pogrupowane i dołączane do tej drugiej tabeli) będą się znowu powtarzać z tymi z "przedwczoraj"...
Serio - zgłupiałem...
Ktoś...? Coś...?