Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
morrison
hey,

wiem ze o kodowaniu pelno juz bylo, lecz nic nie moge znalezc co by mi pomoglo:(
Sprawa jest taka: uzywam pod linuxem edytora quanta, pod windowsem dreamweaver. w plikach ustawiam oczywiscie iso-8859-2
i teraz, czy w tych edytorach powinienem w jakis sposob ustawic kodowanie takze, aby zapisujac po prostu w pliku znaki: ąśćżźółń, otrzymac zawsze w przegladarce takze takie znaki??
wciaz mam z tym problem
dla przykladu mozecie zerknac jak dotad mam kodowane znaki: My Webpage

prosze o prosta i jasna odpowiedz:)
bede wdzieczny
sf
Kodowanie w pliku informuje tylko przeglądarkę jakie kodowanie ma użyć do wyświetlenia strony. Natomiast to jakiego kodowania używasz pisząc to jest właśnie sprawa ustawień w programie. By strona była dobrze wyświetlana musi się zgadzać ustawione kodowanie w pliku jak i edytorze, w którym wprowadzasz litery. To jest chyba logiczne smile.gif
dr_bonzo
Sposoby kodowania "ogonkow"
http://www.ogonki.agh.edu.pl/plchars.html

Co to oznacza, uzywasz jednego ze statndardow (iso8859-2) i chcesz zapisac 'Ł', wciskasz klawisz a komp zapisuje znak (bajt) o wartosci 163.
Przy odczytywaniu ustalasz w jakim standardzie odczytujesz -- czyli jak program ma rozumiec kody znakow (163), jesli wybierzez iso.. to potraktuje to jako 'Ł', jesli inny standard, np Mazowie -- potraktuje to jako 'Ó'.

W skrocie:
Zapis: kodowanie okresla wartosc liczbowa jaka zostanie przyporzadkowana wcisnietemu klawiszowi.
Odczyt: jak rozumiec odczytana wartosc liczbowa.

I wlasnie ustawienie w stronie www typu kodowania wskazuje jak rozumiec odczytana w.l.
morrison
dzieki, juz wszystko rozumiem. Nalezy wiec ustawic zapis plikow w edytorze dla kodowania iso-8859-2. szukam wlasnie takiej opcji w dreamweaverze, czy ktos z Was wie jak to ustawic? ewentualnie poleccie mi jakis inny edytor ktory bedzie do tego odpowiedni;)
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.