Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Frameworki - jak zacząć się ich uczyć i używać
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ddoh
Witam szanownych forumowiczów. Od pewnego czasu uczę się php. Podstawy ogarnąłem dzięki kanałowi na youtube - "Pasja informatyki". Od tamtego czasu nauczyłem się niewiele więcej, ale udało mi się napisać CMS (jeżeli mogę tak to nazwać) tj. możliwość edycji m.in newsów, niektórych podstron, panel logowania oraz rejestracji (Bardzo podstawowy i z podstawowymi zabezpieczeniami) dla pewnej strony która w zasadzie już stoi i jak na razie się trzyma. Spędziłem nad tym projektem dużo czasu, ale z tego co się orientuję to niepotrzebnie ponieważ można korzystać z tzw. frameworków. Problem w tym że nie wiem który wybrać i jak zacząć się go uczyć. Mam kolejną propozycję napisania CMS, tym razem za pieniądze, ale nie wiem czy opłaca się to robić bez frameworków. Zajmuję sie na czysto phpem ponieważ mam kolegów od frontu. Druga sprawa ile pieniędzy powinienem za to wziąć.

Może któreś z moich zdań brzmi głupio, ale jestem świeży w tej branży i nie mam żadnej pomocy z zewnątrz. Dobrze byłoby gdyby ktoś mógł mi doradzić co robić i jak żeby dalej się rozwijać. Lubię klepać kod więc może warto iść w tę stronę. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pyton_000
Ile? Tyle ile chcesz.

Może wpierw pokaż kod tego swojego "CMS". Bo może nie warto brnąć dalej tylko wrócić do podstaw i się doszkolić.
Sens używania FW jest wtedy gdy wie się co się pisze i jak się pisze.
To tak jakby mając podstawy jazdy na hulajnodze po chodniku brać się za jazdę motocyklem. Jasne można i ma wiele zalet m.in. szybciej.s
ddoh
Cytat(Pyton_000 @ 4.09.2017, 16:29:52 ) *
Ile? Tyle ile chcesz.

Może wpierw pokaż kod tego swojego "CMS". Bo może nie warto brnąć dalej tylko wrócić do podstaw i się doszkolić.
Sens używania FW jest wtedy gdy wie się co się pisze i jak się pisze.
To tak jakby mając podstawy jazdy na hulajnodze po chodniku brać się za jazdę motocyklem. Jasne można i ma wiele zalet m.in. szybciej.s

Koniec końców, jeżeli chodzi o kod to jest dość obszerny i może wydawać się dla ciebie chaotyczny ale mogę ci wysłać. Pytanie czy na prawdę całość czy tylko jakąś jego część?
Pyton_000
chętnie zobaczę całość jeśli to nie problem
ddoh
http://chomikuj.pl/ddoh tu masz mojego chomika, nie ma tam dużo plików więc znajdziesz to co trzeba. Nie jest to całość ale jakieś 80% kodu.
Pyton_000
Ło Paniee.... `statystykinumerka.php` zrobiły mój dzień...

Mnie się udało na szybko zejść do 23 linijek wink.gif
A można jeszcze mniej.

Powiem tak. Nie ma jakichś strasznych błędów. Generalnie kod jet w miarę ok. Widziałem gorsze wink.gif

Jeśli chcesz wejść w FW to musisz poznać OOP. Ale nie na zasadzie że opakujesz swój kod w class i zadowolony.
Także sporo pracy jeszcze przed Tobą. Dobre podstawy już masz. Jak tak dalej będziesz szedł to coś z tego może wyjść.
ddoh
Cytat(Pyton_000 @ 4.09.2017, 17:49:39 ) *
Ło Paniee.... `statystykinumerka.php` zrobiły mój dzień...

Mnie się udało na szybko zejść do 23 linijek wink.gif
A można jeszcze mniej.

Powiem tak. Nie ma jakichś strasznych błędów. Generalnie kod jet w miarę ok. Widziałem gorsze wink.gif

Jeśli chcesz wejść w FW to musisz poznać OOP. Ale nie na zasadzie że opakujesz swój kod w class i zadowolony.
Także sporo pracy jeszcze przed Tobą. Dobre podstawy już masz. Jak tak dalej będziesz szedł to coś z tego może wyjść.

Te statystyki to od niechcenia robione haha.gif . Możesz mi wytłumaczyć czym jest te OOP i to wszystko, bo ja nie wiem o czym mówisz ;p
viking
Tylko nie stosuj @ wszędzie, zwłaszcza przed new. Najlepiej będzie przejrzeć gotowy kod. Zobacz przykładowo: https://github.com/zf3buch/zendframework-ce...er_18_01/module
Pyton_000
@viking co tak wszędzie tym Zendem szastasz wink.gif

Co do OOP to tu masz w miarę fajnie wyjaśnione podstawy: https://www.youtube.com/playlist?list=PLfdt...20da8nECQ1jFvla
I tutaj jeszcze coś: http://www.brainbell.com/tutorials/php/php...-beginners.html
ddoh
Ostatnie pytanie, czy jest sens robić cms bez znajomości frameworków?
viking
Bo ten link to chyba jeden z lepszych przykładów budowania od podstaw aplikacji. A inna sprawa że IMO Zend wyznacza obecnie standardy w PHP wink.gif Inne FW tylko gonią z implementacją PSR.
Pyton_000
Bo wiesz, PHP i Zend... ten teges wink.gif Ale jeśli chodzi o kod to... a nie ważne. Wystarczy że powiem 1 słowo i będzie burza biggrin.gif

CMS. A wiesz czym jest CMS? Wiesz do czego?
Generalnie znajomość FW poprawia kulturę pracy, ułatwia, dostarcza narzędzi. Skupiasz się na biznesie (w sensie nad tym co chcesz) a nie na implementacji pierdół typu numerek biggrin.gif No dobra może zły przykład biggrin.gif
ddoh
Content Management System (System Zarządzania Treścią). Jest to strona internetowa, posiadająca panel administracyjny, który pozwala na samodzielne i bezpłatne zmienianie treści bez znajomości programowania.

Tak wiem co to CMS. Mam w tym roku maturę, powiedzcie czy warto jest się uczyć w międzyczasie FW.
Pyton_000
Tak, Warto. Symfony, Zend, Laravel. Te 3 są na topie.
Puszy
@Pyton_000 Zgadzam się z tym co napisałeś. U mnie w pracy siedzimy na ZF 2.4.5, ogólnie jest spoko ale drugi projekt robię na Symfony 3.3 i stwierdzam że SF jest bardziej... "ułożony"? W ZF3 wprowadzili DI bez ServiceLocatora ale IMHO wygląda to na imitację DI z Symfony i to w gorszym wykonaniu, mówiąc gorszym mam na myśli mniej user friendly. Z Laravelem spędziłem jakieś dwa dni więc nie wypowiem się. Wracając do tematu, jako osoba siedząca w Zendzie proponuję zacząć od Symfony z racji dużo większego community co idzie w parze z łatwiejszym rozwiązywaniem problemów chociażby na StackOverflow. Na dniach wchodzi Symfony 3.4 które będzie miało długi czas wsparcia więc byłoby to dla Ciebie najlepsze rozwiązanie.
viking
Gdzie ty masz w ZF3 DI bez SL? Wszystko jest mocno oparte na https://zendframework.github.io/zend-servic...er/quick-start/ i według testów nawet 4 razy szybsze niż to co było wcześniej.
Puszy
Z tego co sprawdzałem to w AbstractActionController nie masz dostępu do ServiceLocatora tak jak w 2. Popraw jeżeli się mylę ale w SF3.3 jeżeli chcesz pobrać EntityManagera wystarczy podać go jako parametr w funkcji w kontrolerze a w ZF3 trzeba troszkę więcej w tym podłubać.
viking
I na całe szczęście bo był śmietnik wielki. Teraz polecają jedną akcję do której tworzysz fabrykę i przekazujesz tylko to, co powinna zawierać czyli typowy SOLID.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.