Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: częstotliwość łapania gumy w rowerze
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
trzczy
Łapanie gumy w rowerze to powinien być bardzo rzadki przypadek. A ja przez 2 ost. miesiące zaliczyłem 5. Tym razem zamiast nowej dętki kupiłem zestaw do łatania. Zakleiłem dziurę i napompowałem koło na beton. Po 6 h trzyma. Ha! wink.gif

A z opony wyjąłem szkiełko cholerne.
Pozdrawiam fanów php smile.gif
Pyton_000
Ja złapałem 2x:
- 1-szy to było jakieś 10km od domu, wracałem z buta w nocy biggrin.gif
- 2-gi podczas rekraacyjnej jazdy po mieście.

Rower śmigał po rajdach kresowych i nic a tu takie wpadki biggrin.gif
ZenekN
Mysle ze wiecie ale przypomne prawidlowo napompowane kolo rowera to 8 bar ;-)
Pyton_000
Nie koniecznie wink.gif Zależy jaka opona. U mnie jest to 5bar jako dobitka, w szosie będzie 8 a w fatbike będzie 3 wink.gif
athabus
Pompujemy wg wskazań na oponie - ogólnie zasada, że osoby ciężkie pompują w górnej granicy, reszta w środku przedziału. Na każdej oponie jest informacja jak ją napompować. Średnio widzę szerokie opony z 8atm ;-) W szosie 7-9atm to norma dla opony, ale są i szytki, które często i po 10-12atm przyjmują.

W każdym razie warto często dopompowywać, bo w zalezności do dętki i ciśnienia, często nawet po 1-2 dniach mamy wartość poniżej zaleceń producenta, a to już proszenie się o snejka.

Co do łapania gumy to jak jeździcie po mieście warto zaopatrzyć się w odpowiednie opony, coś pokroju Schwalbe marathon w rowerach miejskich powinno się sprawdzić. W szosie używam Continental GP 4000S - idealny kompromis bo opona jest szybka, trzyma się drogi jak szalona i jak na oponę wyścigową daje spory poziom zabezpieczenia antyprzebiciowego, ale przyznam szczerze, że w mieście nie testowałem.
Do tego dobre dętki (w szosie używam Continental Race, wcześniej kupowałem najtańsze z Decathlonu, te pakowane w multipaki i niestety pękały). Jak już jesteśmy przy dętkach, to dobierajcie je odpowiednio do rozmiaru opony, bo jak dętka jest na granicy wymiaru opony to łatwo ją przebić, a taka tańsza potrafi sama pęknąć bez pomocy.

Mila89
Jak jeżdże po lesie to średnio raz w miesiącu łape gume
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.