Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie na inną stronę
Forum PHP.pl > Forum > PHP
michalbd93
Zastanawiam się już nad tym trochę czasu i nie doszedłem do tego jak zrobić aby np mam plik ADRES1: strona.php/costam/...
aby pod np adresem
ADRES2:plik.php była wyswietlana strona z adresu1 tylko aby link na górze sie zmienił a strona musi być tak samo wyświetlona nie w ramce.

ktoś ma jakiś pomysł ?
Crash89
Robisz sobie w pliku adresu2 header(Location: adres1);
Albo rewrite rule w .htaccess
SmokAnalog
Ogólnie robi się to tak, że w odpowiedzi HTTP dajesz nagłówek Location (tak jak pokazał kolega Crash89 wyżej). Przeglądarka widząc taki nagłówek po prostu wykonuje kolejny request, tym razem wysyłając taki URI jak w tym Location (czyli tak jakbyś wpisał to sam w przeglądarce).

Oprócz header i .htaccess możesz też ustawić przekierowanie w konfiguracji serwera albo dać odpowiedni znacznik <meta>:

1. <meta http-equiv="refresh" content="0; url=plik.php">

Ostatni sposób poczeka aż się wczyta poprzednia strona, więc pewnie odpada.
michalbd93
tak zrobiłem ale jak robie header(Location: adres1);
to przerzuca mnie tylko na tą stronę a chciałbym aby to było tak aby link był mój a strona wyświetlała się inna
uzyłem RewriteCound i ReweriteRule i również jak wpisuje link to mnie tylko przerzuca na daną stronę.
KrisKros123
To nie można dać w html znacznika <iframe>? Np.
  1. <iframe src="adres2" width="100%" height="100%" name="costam" frameborder="0">

A dla tych lepszych przeglądarek wystarczy kod w CSS :

1. iframe { border: none; }
  2. <iframe src="adres2" width="100%" height="100%" name="costam" frameborder="0">

i wtedy nie będziesz miał ramki. A właśnie jak skończyłem zorientowałem się co do daty wpisu no miesiąc temu, ale zawsze może się przydać, więc (oczywiście jeśli dobrze myślę) niech już będzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.