Cytat(ohm @ 18.07.2018, 11:34:52 )

Co do ramu, to wszystko zależy. Jeśli macie duże bazy i spore wymagania to jak najbardziej >= 16 gb, jeśli jest ich niewiele (1-2gb) to nie ma kompletnie sensu pchac tyle ramu, spokojnie 8gb starczy.
Jeden serwer, trzy bazy danych.
Jedna potężna (przeszło 200GB), ale z małą liczbą operacji IO
Dwie spore, kilka i kilkanaście giga, ale za to ilość operacji na niej jest ekstremalnie olbrzymia.
I właśnie o te operacje mi najbardziej chodzi - chcę, żeby je zintensyfikować. Zwiększyć je do absolutnego maksimum, aby

Co do procków, to raczej niewielka różnica czy szybsze czy więcej, chociaż wg mnie, jeśli masz więcej, to łatwiej "rozdysponować" odpowiednio konfigurując usługi lub pod konkretne wirtualki.
Obecnie jest i5-4460, cztery rdzenie, 3.2Ghz, LGA 1150

Co do dysków, to ja bym sie nie zastanawiał nad RAID 1 + zewn. backup, szczególnie jeśli jest na tym cokolwiek produkcyjnego.
Nie zastanawiał byś się?
Ja się zastanawiałem nad zestawem operacyjnym składającym się z od 4 do 8 dysków SSD na SATA3 lub PCIe w RAID0.
A jako backup tak jak do tej pory, osobny komputer z zapasem pamięci na przeszło miesiąc wstecz (24TB).

No i to prawda że przejście na linuxa sporo zwiększa wydajność.
Jakieś dalsze sugestie?
Jaka dystrybucja byłaby najlepsza / najwydajniejsza? Ubuntu, Debian, CentOS, RedHat (istnieje w ogóle jeszcze)?
Co jako oprogramowanie serwerowe? LAMP? Jest coś leszpego?

Co do php + mysql to kluczową rzeczą jest prawidłowa konfiguracja tych usług, przy domyślnych ustawieniach wykorzystanie ramu będzie na poziomie kilku procent.
Ilość zasobów potrafię w miarę sobie ogarniać, ale jak zaczynam przekraczać 60-65% zasobów (szczególnie przy CPU), to zaczyna być problem ze stabilnością - JAKIEŚ SUGESTIE?
Cytat(Pyton_000 @ 18.07.2018, 11:56:03 )

Pytanie czy jest sens. Lepiej postawić to w AWS/Google Cloud i mieć skalowalność i pewność że nie jebnie. A tak kolejna maszynka której trzeba doglądać
Nie odbieraj mi frajdy, zabawy i pracy ;-)