Jak zapłacili za taką migrację to super. Niestety nasza rzeczywistość jest taka, że jak chcesz zrobić coś nowego to musisz sam znaleźć na to czas i jeszcze najlepiej by się to nie wydało, bo potem będzie gadanie, że z takiej migracji firma nie ma żadnych zysków

Na zachodzie jest jeszcze gorzej z nowościami, bo tam podejście jest takie: "Stawiamy na Dupal 5. Dupal 8? No dobrze, ale po co, znamy się dobrze na wersji 5 i wiemy, że działa, więc będziemy stawiać na 5". Nie jeden i nie dwa razy byłem w ciężkim szoku widząc projekty, jakie tu zrzuca Skandynawia czy Beneluks. Raz mnie na rozmowie pytali, czy będę w stanie nauczyć się strukturalnego kodu, bo widzą, że mam OOP wpisane

I co, nie chcesz się uczyć strukturalnie, nie chcesz się rozwijać?
I takie robienie samemu też ma swoje ograniczenia, warto być na bieżąco z pewnymi rzeczami ale nie ma sensu np. wgryzać się dokładnie w Elastic Search jak nigdy nie wiesz, czy będziesz miał szansę tego użyć. Doświadczenia typu "a skręcałem coś tam w szopie po godzinach" też nikt raczej nie będzie brał poważnie.
Dlatego fajnie jest, jak firma daje budżet na szkolenia albo chociaż czas na samorozwój - ale tu też znowu ile firm tak robi?
I technologii coraz więcej, więc coraz mniej osób pasujących do profilu firmy. Pytanie, czy wolimy kogoś skreślać bo np. używał Slacka zamiast Hip Chata i liczyć na cud, że ktoś nam jednak w końcu idealnie podpasuje czy też wolimy postawić na kogoś, kogo trzeba będzie douczyć tego czy tamtego.
I dla mnie problemem zawsze nie jest to, że ktoś czegoś nie umie, nie zna, nie rozumie, tylko że ma wywalone na to, by to zrobić bo świetnie się czuje w swoim PHP 4 strukturalnym i nie chce tego zmieniać.