Dzisiaj zabrałem się za naukę PhpUnit i mam problem. O ile napisanie testów jest zazwyczaj dość proste i w sumie nie sprawia mi problemów o tyle mam problem z niektórymi testami. Problem polega na tym, że w zasadzie nie wiem jak bym mógł napisać sensowne testy.
Weźmy na przykład mój mały projekcik, który w skrócie pozwala na obrazki nakładać różne filtry (np. resize, b&W itp) i na końcu konwertować je do postaci base64. W tym projekcie mam taką klasę:
https://gitlab.com/hadwao/image-inliner/blo...der/Encoder.php, która można powiedzieć, że jest takim hubem, który korzystając z kilku dependencji przekształca wykonuje całą pracę z przekształceniem obrazka wyjściowego na wersję baser64.
Problem polega na tym, że o ile dobrze zrozumiałem zasadę, to wszystkie dependencje powinienem mockować. Jeśli w tej klasie zmockuje zależności, to w zasadzie okażę się, że nie ma czego tutaj testować, bo sama metoda to po prosu kolejne wywołania metod ze wstrzykniętych zależności. Przyznam szczerze, że trochę tutaj utknąłem i nie mam pomysłu na napisanie testów dla tej klasy.
PS znacie jakiś mały projekt z dobrze napisanymi testami? Chętnie bym popatrzył jak to się robi, ale nie mogę znaleźć niczego na tyle małego aby móc szybko się wgryźć w logikę.