Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z serwerem podczas dużego ruchu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Bondar91
Witam,

mam pytanie, posiadam zwykłą stronę landing page , gdy mam duży ruch w jednym momencie potrafi być parę tysięcy osób, wówczas strona potrafi ładować się 20s. Dodam że słąbo znam się na temat serwerów, więc nie wiem w czym może być problem, Logi nie zwracają żadnego błędu, dodatkowo domena jest przkierowana na dnsy Cloudflara.
nospor
Co rozumiesz przez "swykla strona landing page"? Masz na mysli ze jest to zwykly statyczny html czy moze jednak strona ta jest generowana przez php tudziez cos innego?
Bondar91
Jest to statyczna strona html.
ohm
Jeśli to dedyk/vps i domyślne ustawienia po instalacji, to na pierwszym miejscu zwiększyłbym ilość workerów dla apache'a (o ile tam jest zainstalowany)

Ogólnie to standardowo, "nie odpala mi samochód, co moze byc przyczyna? Dodam że ma cztery koła i jest czerwony"
Bondar91
Dzięki za odpowiedź, serwer to dedyk, i stoi na Apache, spróbuje z tymi workerami

Przesyłam zdjęcie z monitoringu htop przy ruchu 3k. Czy wszystko jest w porządku?

ohm
Serwer widać się nudzi, bo praktycznie niewiele zasobów wykorzystanych, to jest w szczycie ruchy?
Bondar91
Nie, ruch może sięgać nawet kilkadziesiąt tysięcy. Zasoby spokojnie wystarczają, czy któryś z podanych procesów może być przyczyną problemów ?
ohm
Raczej nie, jak nie uzywasz DNSow na tym serwerze to do wywalenia bind/named, reszta to zwykłe apache'owe http
Pyton_000
Jeśli to jest zwykła strona HTML to przesiadłbym się na Nginx i ustawił ilośc procesów na static na ~100 Powinno spokojnie pociągnąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.