Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHPSESSID a validacja XHTML
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Birkoff
Witam

Wiem, że temat był już wałkowany, szukałem, od razu mówię, ale problem mam dalej, więc piszę.

Zrobiłem stronkę: wieczorowka.pl - zgodną ze standardem XHTML transitional.. Wszystkie linki jakie mam na sztywno ustawione w kodzie mają znak & kodowany jako &

Co z tego, skoro validator XHTMLa przyczepia się, że dokleja mi się znacznik sesji w adresie...

Jak z tego wybrnąć? Opis błędu w validatorze mówi o kodowaniu & na & , porady na fotum php.pl też to mówią - zrobiłem tak i dalej nic.. Wkurza mnie to, bo nie mogę poprawnie zvalidować kodu...

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to bardzoi proszę o podpowiedź. Aha - nie mam możliwości ingerować w ustawienia serwera - jeśli już to tylko poprzez .htaccess w obrębie mojego katalogu. W razie czego tu jest dostępna konfiguracja php: PHPINFO

Pozdrawiam!
bregovic
php.ini, sekcja Data Handling, opcja arg_separator.output powinna być ustawiona na "&" - i powinno działać jak trzeba.
Birkoff
No tak, ale jak pisałem wcześniej, nie mam możliwości edycji pliku php.ini...

Czy mogę zmienić ten parametr tylko lokalnie dla mojej strony?
dr_bonzo
Jak juz czachor pisal ini_set( 'arg_separator.output', '&' ), a w manualu pod ini_set() masz opisane wszystkie ustawienia php.ini, i masz zaznaczone, ktore mozesz i kiedy zmieniac.
M4chu
  1. <?php
  2.  
  3. ini_set( 'arg_separator.output', '&amp' );
  4.  
  5. ?>

--
dr_bonzo: smile.gif
nie tylko mnie wyprzedziles winksmiley.jpg
bendi
Jezeli chesz sie pozbyc wogole session_id z url'a to uzyj
  1. <? ini_set(&#092;"url_rewriter.tags\", \"\"); ?>
dr_bonzo
O bbcode chodzi?

Po za tym brakuje u ciebie srednika --> "&amp;"
hwao
ob_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
Lapiesz czala strone a potem
preg_replace() i zamieniasz co trzeba (jak nie masz dostepu do php.ini ani jego zmiany)
bendi
Cytat(hwao @ 2005-02-16 16:05:06)
ob_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
Lapiesz czala strone a potem
preg_replace() i zamieniasz co trzeba (jak nie masz dostepu do php.ini ani jego zmiany)

To bardzo nieefektywne rozwiazanie, wiec polecam jego stosowanie jako ostateczna, naprawde ostateczna deske ratunku.
Birkoff
Dzieki wielkie, uzylem:

ini_set( 'arg_separator.output', '&amp;' );

w glownym pliku php i działa pięknie smile.gif

Admin serwera jak usłyszał o globalnej modyfikacji to tylko sie skrzywił smile.gif

Teraz strona się pięknie validuje. Dzieki wielkie za pomoc!
Kocurro
jak zwykle to samo.

wszyscy zapominają, że w pliku .htaccess można zmieniać część konfiguracji php - tej poziomu użytkownika, czyli nie wpływającej na cały serwer a tylko na daną stronkę.

poszukajcie w manualu
dr_bonzo
Wlasnie z tego korzystalem:
php_value name value
php_flag name value

php_admin_value ...
php_admin_flag....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.