Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeśli ActiveX wyłączone wyświetla komunikat
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
someone007
Mam taki activeX:
Kod
<CENTER><TABLE BORDER="3" WIDTH="100%"><TD><CENTER>
<script language="JScript">
var WshNetwork = new ActiveXObject("WScript.Network");
document.write("Witaj, jesteś zalogowany jako  " + WshNetwork.UserName + "<br>");
document.write("Nazwa Twojego komputera to  " + WshNetwork.ComputerName + "<br>");
</script><CENTER></TD></TABLE></CENTER>

Wiadomo, że ludzie czasami mają wyłączoną obsługę ActiveX w przeglądarce, albo ustawione to na monitowanie i mogą kliknąć nie... mogą też korzystać z innej przeglądarki niż IE... jak więc mogę zrobić coś takiego, że jeśli z jakiś przyczyn ActiveX nie zostanie załadowane to użytkownik na stronie dostanie jakiś komunikat?

Proszę, pomóżcie mi, jeśli tego np. nie można zrobić to napiszcie mi o tym, nie będę już wtedy kombinował.
razorx
Tego nie można zrobić w żaden sposób!!! Nie, nie, nie
someone007
Podobno można, może tu znajdzie się jakiś geniusz, który mi z tym pomoże...?
xarr
Kod
if (typeof window.ActiveXObject != "undefined"){
document.write("Jest ActiveX");
}
else {
document.write("Brak ActiveX");
}

Pamietaj jednak ze IE korzysta z ActiveX, wiec wczesniej jeszcze zrob jakas detekcje przegladarki by wiedziec wogole czy jest sens testowac ActiveX, bo jak jest to np: Mozilla to po co?

Pozdrowka
razorx
Próbowałem tego co podałeś... sprawa wygląda tak, przy włączonym monitowaniu uruchomienia skryptów jak ktoś kliknie tak, to dostaje tą część z powitaniem, jak kliknie nie to dostaje pustą stronę... jak ma wyłączone activex to tez dostaje pustą stronę... a oto kod w komplecie:

Kod
<script>
if (typeof window.ActiveXObject != "undefined"){
var WshNetwork = new ActiveXObject("WScript.Network");
document.write("Witaj, jesteś zalogowany jako  " + WshNetwork.UserName + "<br>");
document.write("Nazwa Twojego komputera to  " + WshNetwork.ComputerName + "<br>");
}
else {
document.write("Brak ActiveX");
}
</SCRIPT>

Mówiłem, że tego nie da się zroić...
xarr
Teoretycznie mozna sprobowac pobawic ze zmiennymi i zapisami do nich. Jak bede mial chwile to sproboje, ale calkiem mozliwe ze masz racje. smile.gif
dr_bonzo
Zastanow sie nad sesnem tego ActiveXa -- on pokazuje TYLKO nazwe usera i kompa (ktore user przeciez zna) tym ktorzy korzystaja z Windowsa, IE, i wlacza activeX.
razorx
Chętnie zobaczę jeśli to ktoś rozwiąże... a co do zasadności skryptu, to fajnie, jeśli jakiś user wejdzie na stronkę, a tu ona przywita go po loginie windowsa....
bez wpisywania wcześniej imienia czy innego identyfikatora :-) To jest trochę roboty, bo tak jak ja kombinuje to trzeba by żeby skrypt:

-wyświetlał komunikat kiedy przeglądarka nie akceptuje ActiveX
-kiedy ActiveX jest wyłączone
-kiedy ktoś przy pytaniu czy wyświetlić ActiveX kliknie nie
- no i wreszcie kiedy z jakiś przyczyn system na to nie pozwoli

POZDRAIWAM
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.