Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak rozpoznać czy dany IP pochodzi z Polski ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
binio
Mam problem z określeniem czy dany adres IP jest z Polski.

Potrafię w php wyciądnąć adres IP, domene, itp ale nie wiem co dalej z tym zrobić.

Nie mam pojęcia jakie pule adresów IP zostały przyznane Polsce (o ile to jest gdzieś wiadome) ale np google.com rozpoznaja z jakiego kraju sie ludzie łączą i przekierowuje na odpowiednia domene.

Buduje serwis internetowy w dwóch wersjach językowych i chciałbym aby ludzie łączący się z Polski miały domyślnie polską wersję, reszta angielską.

Skoro google mogły więc się da tylko jak ...
Na fym forum nie znalazłem rozwiązania.

Proszę o wskazówki.
cim
może jakaś zabawa ze stronką RIPE, albo poleceniem 'whois' - w wynikach dla IP jest pole 'country' określające kraj...

nic innego nie przychodzi mi do głowy
gdaq
Poszukaj cos moze na temat NetGeo, chos ostatnio slyszalem ze pogorszyla sie jakosc ich uslug

Gdaq
Sija
zawsze mozesz sie dobrac do preferowanych jezykow przez zmienna $_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'].
bela
Cytat
Skoro google mogły więc się da tylko jak ...

Zauważ, że sam silnik google jest wyceniony na ok 6mln dolarów smile.gif

Cytat
zawsze mozesz sie dobrac do preferowanych jezykow przez zmienna $_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'].

Zauważ, że IE wysyła taki nagłówek jaka wersja systemu, a nie zawsze nagłówek mówi o narodowości.
binio
Cytat

Wydaje mi się że to może wystarczyć do rozwiązania problemu,
sprawdzałem na polskim i angielskim WIN i IE i zwraca mi zawsze pl.

Choć nie wiem czy to nie zależy od apache ...

-> bela_666
Google to tylko przykład, jest wiele takich stron winksmiley.jpg
dr_bonzo
http://www.maxmind.com/app/geoip_country

Sciagasz darmowa baze, ladujesz ja do bazy danych i korzystasz z niej.
Mozesz usunac rekordy, ktore zawieraja adresy dla innych krajow -- zeby szybciej dzialalo (jesli zalezy ci tylko na stwierdzeniu czy ip jest z polski czy nie).
binio
Dzieki Bonzo, tego właśnie szukałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.