Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MSIE + sesja + fomularz z POST
Forum PHP.pl > Forum > PHP
czart
Problem z przeglądarką Internet Explorer (wersja 6 z wszystkimi aktualnymi poprawkami).

W momencie gdy mam stronę internetową używającą sesji php i jednocześnie korzystającą z formularza wysyłanego metodą "post", przy próbie cofnięcia się do poprzedniej strony (np. poprzez kliknięcie odnośnika wskazującego na poprzednią stronę) pojawia się komunikat "Program Internet Explorer nie może otworzyć miejsca internetowego ... Operacja przerwana".

Problem jest opisywany w komentarzach do funkcji obsługi sesji na witrynie www.php.net, jednak żadne z proponowanych rozwiązań nie jest skuteczne.
http://fr.php.net/manual/pl/function.session-start.php
http://fr.php.net/session_cache_limiter

Zauważyłem, że w momencie gdy z wczytywanej strony (tej do której wracamy) usunie się znacznik rozpoczynający formularz <form>, wszystko wyświetla się poprawnie (tylko że oczywiście nie można wtedy wysłać takiego formularza dalej).

Problem występuje na różnych komputerach więc nie jest spowodowany złymi ustawieniami mojego sprzętu. Występuje zarówno w Windows XP z Service Pack 2, jak i w Windows 98. Nie występuje w przypadku przeglądarek innych producentów (Mozilla, Opera).

Czy ktoś ma pomysł jak się z tym uporać bez rezygnowania z sesji?
tts
hmmm... ciekawa sprawa... nie wiedzialem, ze takie cos sie dzieje, a sam czesto uzywam sesji i w niej przesylania danych przez post... nie wiem jak wyglada dokladnie Twoj kod ale proponuje takie rozwiazanie: po wywolaniu strony odbierajacej dane, zaladowac je do sesji, oczywiscie po uprzednim sprawdzeniu, powrot do poprzedniej strony realizowac za pomoca wywolania jeszcze raz tego samego formularza, a aby odtworzyc dane wprowadzone przez uzytkownika nalezaloby w polach formularza zaladowac je z sesji, tj. np. ...
Kod
value="<?php if(isset($_SESSION['zmienna'] echo $_SESSION['zmienna']; ?>"
czy to zalatwia sprawe?
czart
Oczywiście kod był napisany w sposób, który podałeś. Podejrzenia co do "sesji" albo używania "post" okazały się niesłuszne. Udało mi się znaleźć przyczynę błędu - wstawiony fragment kodu javascript wewnątrz formularza. Po przeniesieniu go poza <form></form> wszystko działa jak należy.
tts
no tak, czasem sie tak zdarza... swoja droga dobrze, ze zasygnalizowales problem z sesja w ie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.