Jak podejść do następującego problemu.
Na stronie chcę ściągnąć status z bazy danych mysql w kilku miejscach i wszystko jest ok.
Ale problem pojawia się, wtedy gdy chcę przerzucić ściągnięcie statusu do funkcji - jak to obejść?
Sytuacja, gdy wszystko działa:
strona index.php
$getstatus = $mybase->prepare("SELECT nazwa FROM status WHERE id = 1"); $getstatus->execute(); while($row = $getstatus->fetch()){ $status_txt = $row['nazwa']; } $getstatus->closeCursor();
i wszystko jest ok, ale gdy już zrobię tak:
$status_txt = get_status(1);
a funkcję mam następującą:
function get_status($id_status){ $getstatus = $mybase->prepare("SELECT nazwa FROM status WHERE id = 1"); $getstatus->execute(); while($row = $getstatus->fetch()){ $status_nazwa = $row['nazwa']; } $status_txt = $status_nazwa; $getstatus->closeCursor(); } else { $status_txt = false; } return $status_txt; }
I już z funkcji nie zwraca wyniku - domyślam, się, że chodzi o funkcję prepare, czyli funkcja w funkcji.
Przy większych stronach, gdzie trzeba na szybko ściągnąć jakąś nazwę z bazy lepiej i przejrzyściej na stronie wygląda odwołanie do funkcji, niż za kazdym razem umieszczanie tego w kodzie, i stąd moje pytanie, w jakim kierunku iść, aby to przeskoczyć?