Wziąłem się za naukę PHP. Więc wpadłem na pomysł (dla niektórych pewnie głupi, no ale cóż... od czegoś zacząć trzeba) napisania stronki-kalkulatora w celach edukacyjnych. Wygląda to w ten sposób:
index.php:
plik, który w sumie jest głównie html'em, zawiera nagłówek, prosty formularz w którym podajemy liczbę nr 1 i liczbę nr dwa oraz lista z której wybieramy jedno z działań: dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie i potęgowanie.
calc.php
Skrypt, który przetwarza dane z formularza. Dodatkowo zawiera tablicę złożoną z 5 elementów, w których jest zdeklarowanych kilka komentarzy. Zmienna numer indeksu wybiera jedną z 5 liczb, która później odpowiada za to który komentarz z tablicy będzie wyświetlony przy wyniku działania.
I zaczyna się problem, z którym walczę od rana różnie kombinując i nic nie wychodzi. Chcę, aby w przypadku wyświetlenia komentarza nr 3 lub 4 skrypt wyświetlał tylko komentarz, bez wyniku działania. Próbowałem dawać w ifa że jeśli komentarz ma nr 3 lub 4 to wyświetla go i exit; else wykonuje działania i dopiero wyświetla, w końcu switcha dałem nad ifa ale niestety nic nie pomaga, próbowałem wpisać inaczej warunki w ifie np. jeśli komentarz >= 3 i <= 4 to koniec działania ale nic :/
Wklejam kod poniżej, ktoś mnie naprowadzi gdzie robię błąd?
Z góry dziękuję i przepraszam, że zawracam gitarę takimi błahostkami

<?php $pierwszaLiczba = $_POST["pierwszaLiczba"]; $drugaLiczba = $_POST["drugaLiczba"]; $dzialanie = $_POST["dzialanie"]; $komentarz = [ '1' => 'komentarz1', '2' => 'komentarz2', '3' => 'komentarz3', '4' => 'komentarz4', '5' => 'komentarz5' ]; switch ($dzialanie) { case 'Dodawanie': $wynik = $pierwszaLiczba + $drugaLiczba; break; case 'Odejmowanie': $wynik = $pierwszaLiczba - $drugaLiczba; break; case 'Mnożenie': $wynik = $pierwszaLiczba * $drugaLiczba; break; case 'Dzielenie': if ($drugaLiczba == 0){ exit; } else{ $wynik = $pierwszaLiczba / $drugaLiczba; } break; case 'Potęgowanie': $wynik = $pierwszaLiczba ** $drugaLiczba; break; } if ($komentarz[$numerIndeksu] == 3 || $komentarz[$numerIndeksu] == 4) { exit; } else { } ?>