Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] zliczanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Lerno
Wykonuje na poczatku skryptu zapytanie:
  1. <?php
  2.  
  3. $sql_select = &#092;"select * from tabela1,tabela2 where tabela1.typ_id = tabela2.id\";
  4. $sql_query = @mysql_query($sql_select);
  5. if($sql_query){
  6. $amount = mysql_num_rows($sql_query);
  7. $main_right = 'Pól zdefiniowanych: '.$amount.'<table>';
  8. for($i=1;$i<=$amount;$i++){
  9. $wiersz = mysql_fetch_array($sql_query);
  10.  ..
  11.  
  12. ?>

W ten sposob wyswietlam wszystkie dane z tabeli 1 i w miejsce identyfikatora typu podstawiam stosowna wartosc z tabeli2. Dalej wykonujac swoj skrypt chce pobrac informacje z tabeli2 odnosnie ile jest tam zdefiniowanych tych typow. Mam wiec wykonywac kolejne zapytanie
  1. SELECT *
  2. FROM tabela2
?
Moze mozna jakos to moje glowne zapytanie
  1. SELECT *
  2. FROM tabela1,tabela2 WHERE tabela1.typ_id = tabela2.id
przeksztalcic bym mogl zarowno pobrac ilosc wszystkich elementow jak i ilosc elementow z tabeli 1 i 2.

Pomozcie jak mozecie, bo chcialbym poznac lepiej sqla niz wklepywac caly czas nowe selecty. To nie jest ponoc dobre takie ciagle slanie zapytan.

Dziekuje za ewentualna pomoc
cim
poczytaj o funkcji COUNT() w MySQL`u
Vertical
Jeśli dobrze zrozumiałem:
  1. <?php
  2. mysql_query(&#092;"SELECT COUNT(*) AS ilosc FROM tabela1,tabela2 WHERE tabela1.typ_id = tabela2.id\");
  3. echo $ilosc;
  4. ?>
Lerno
Ogolnie cos to count(*) nie chce mi dzialac. Nic nie robi, a przynajmniej tak mi sie zdaje . Zas $ilosc to zmienna niezdefiniowana, tak mi wyswietla sad.gif

Chodzi mi ogolnie o to ze robiac selecta ktory laczy tabele i pobiera wszystkie wiersze wyswietlajac ile ich jest razem robil tez to samo odnosnie jednej tabeli.
  1. SELECT *
  2. FROM tabela1,tabela2

i mam wynik laczny, a teraz by dowiedziec sie ile jest tylko w tabeli1 to nowy select czy da rade z tego jakos pobrac to info?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.