Nie jestem pewien czy ten post nadaje sie do php czy do MySql ale w sumie obydwa są powiązane ze soba nierozlacznie wiec nie krzyczec jakby co

mam taka funkcje:
<?php function _zmien() { switch ($co) { case 'cechy': $sql = \"UPDATE $co SET (nazwa_cechy = $nowe WHERE nazwa_cechy = $stare AND id_cn = $id\"; break; case 'producenci': break; } include 'config.inc.php'; } ?>
Do tej funkcji jest np takie odwolanie:
<?php (...) case 'upd': { $tab_nazwy = $_POST['nazwy']; $tab_dane = $_POST['dane']; $tab_idx = $_POST['idx']; foreach ($tab_nazwy as $index => $wartosc) { $oryg = $tab_dane[$index]; $id = $tab_idx[$index]; if ($oryg!=$wartosc) _zmien($co,$id,$oryg,$wartosc); //echo \"ID: $id, Było: $oryg , Jest: $wartosc\".\"n\"; } } break; (...) ?>
Dodam ze:
- zmienna $co zwraca nazwe tabeli do ktorej maja byc zaktualizowane dane
- zmienna $id daje nam numer wiersza w tabeli
- zmienna $stare zwraca stara wartosc danego pola w bazie (w niej jedyna nadzieja)
- zmienna $nowe zwraca nowa wartosc tego pola (moze byc takze jako nowe id)
Szkopul tkwi w tym, ze nie wiem jak zadac/sformulowac zapytanie do bazy aby aktualizowalo mi te pola ktore maja wartosc $stare o nowa wartosc $nowe. Problem w tym ze np tabela cechy (id_cn, nazwa_cechy) to wiadomo co gdzie bedzie ale juz
np w tabeli producenci (id_producent, nazwa, www, foto) nie wszystkie dane moga byc aktualizowane...
Mam nadzieje ze zrozumiale nakreśliłem mój problem, jeśli jakies watpliwości, lub potrzebne wycinki kodu to wrzuce (nie chcialem tutaj wrzucac prawie 600 lini kodu

Z gory dziekuje za (p)odpowiedzi..
Marcin