Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MVC - zastosowanie w CMS
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kidu
czesc wszystkim

od jakiegos czasu probuje zglebiac swoja wiedze w temacie wzorca MVC. wiem mniej wiecej co i jak i czym sie je, ale jeszcze nic praktycznie nie probowalem.

wiec o co mi chodzi:
mamy sobie strone www zarzadzana z poziomu jakiegos cms. wiadomo ze cms pozostaje taki sam (z ewentualnymi zmianami typu dodawanie nowych funkcji do systemu, nowych mozliwosci itd..), jednak jego wyglad i dzialanie sie nie zmienia. natomiast zmienia sie wyglad kolejnych stron do ktorych chce podpiac cms'a, jedna bedzie miala taki layout, stona firmy inny, strona zespolu jakiegos inny itd... i teraz jak do tych dwoch rzeczy podlaczyc MVC (tzn do cms'a i strony). czy ma to dzialac jako jedna aplikacja tylko wczytujaca osobne konfiguracje w zaleznosci czy jest to strona czy modul zarzadzania? i czy wymiana layoutu (czyli podpiecie cms'a do innej strony) sprowadza sie tylko do zmiany widokow (czyli output'u html)? czy zupelnie zle mysle?

z gory dzieki za informacje w tej sprawie
pozdrawiam
sf
hm, ja robie podobnie jak napisales, czyli zaleznie od pliku.php zalanczam inne sciezki, inne pliki sa wlanczane do obslugi, inny takze jest plik opisujacy mozliwe akcje
Leezard
no dobrze, wiec teraz druga sprawa:
co jesli mamy do wyswietlenia strone ktora sklada sie z kilku szablonow parsowanych do jednego glownego ktory jest wyswietlany? tzn. na stronie ma pojawic sie np. tresc glowna jakas, ale do tego np jakis inny blok ktory jest generowany na podstawie osobnego template'a. jak to zorganizowac? bo chyba nie ma sensu w kazdym szablonie, w ktorym ma byc widoczny ten blok pisac jego kod na sztywno, bo wtedy koniecznosc zmiany to zmiana w kilku miejscach - wszedzie gdzie jest ten blok.

tzn chodzi mi o to jak to oprogramowac i w ktorym miejscu zeby uzyskac mozliwosc zagniezdzania szablonow i skladania strony z kilku szablonow.
sf
Dlatego jest cos takiego jak include smile.gif Do glownego szablonu zawierajacego stale elementy, dolanczasz inne pod szablony generowane dynamicznie ;]
Leezard
@sf:
chyba sie nie zrozumielismy winksmiley.jpg
chodzi o to ze mam sobie glowny szablon "szkielet strony" (powiedzmy index.tpl) ze znacznikami np Smarty typu {$blok1} {$blok2} {$blok3} itd...

i teraz do kazdej z tych zmiennych chce przypisac efekt parsowania innego mneijszego szablonu, np do bloku1 jakies newsy, do 2-go jakies cos inego itd... myslalem zeby to zrobic w sposob nastepujacy: w akcji wrzucic wszystkkie potrzebne dane do requesta, a w widoku poprostu parsowac po kolei wszystkie mniejsze szablony i wynik przypisywac do zmiennej w glownym szablonie.

tylko mam jeden problem, chcialbym zeby konfiguracja wygladu strony byla zapisana w jakims pliku np xml. tzn zeby user mogl dowolnie zmieniac to dla kazdej strony ze np w prawym bloku chce miec newsy a w lewym menu, a innym razem znowu inaczej

przyklad:
uzytkownik chce wywietlenia listy produktow z danej kategorii w jakims serwisie, a administrator strony ustalil sobie (w tym xml'u) ze a glownej czesci bedzie lista, po lewej menu a po prawej zawartosc koszyka usera. teraz przy wywolywaniu akcji trzebaby wziac pod uwage ten plik i przygotowac to co jest potrzebne do wysiwetlenia, wrzucic do requesta i potem jeszcze wiedziec ktory szablon wypelnic ktorymi danymi...

i tego wlasnie nie wiem jak ugryzc

@kidu:
a moze ty masz jakies chociaz teoretyczne rozwiazania co do tego?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.