Początkowe w <head> strony wrzucam:
Będę ogromnie wdzięczny gdyby ktoś zechciał rzucić na to okiem, bo podejrzewam że to coś banalnego a umyka mi to przez moją słabą znajomość tematu.
Kod formularza jest trochę przekombinowany i może to sama jego forma uniemożliwia zastosowanie reCAPTCHy i trzeba go "wykodzić" od nowa?
Kod strony z formularzem i kod PHP wygląda tak:
<?php { ////////// USTAWIENIA ////////// $email = 'mail@mail'; // Adres e-mail na który przychodzi zapytanie z formularza $subject = 'Zapytanie ze strony WWW'; // Temat listu $message = ''; // Komunikat $error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości'; // Komunikat błędu $charset = 'utf-8'; // Strona kodowa ////////////////////////////// $head = "MIME-Version: 1.0\r\n" . "Content-Type: text/plain; charset=$charset\r\n" . "Content-Transfer-Encoding: 8bit"; $body = ''; foreach ($_POST as $name => $value) { { { } } } echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $body, $head) ? $message : $error; } else { ?> <form action="" method="post"> <div class="contact-w3ls-row">// klasa definiujące wygląd formularza* <div class="col-md-5 col-sm-5 contact-right agileits-w3layouts"> // klasa definiujące wygląd formularza* <textarea name="Tresć wiadomości" placeholder="Treść Zapytania" required=""></textarea> </div> <div class="col-md-7 col-sm-7 contact-left agileits-w3layouts">// klasa definiujące wygląd formularza* <input type="text" name="Imię" placeholder="Imię" required=""> <input class="email" name="Nazwisko" type="text" placeholder="Nazwisko" required=""> <input type="text" name="Numer tel." placeholder="Numer Telefonu" pattern="[0-9]{3}[0-9]{3}[0-9]{3}" required=""> <input class="email" name="Email" type="email" placeholder="E-mail" required=""> <input type="submit" name="submit" value="WYŚLIJ"> <br /><br /> <div class="g-recaptcha" data-sitekey="6Lcwx....SITE KEY"></div> <br /><br /> <label class="zgoda"><input type="checkbox" required=""> <font size="2">Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych,w związku z udzieleniem odpowiedzi na wiadomość e-mail wysłaną za pośrednictwem strony blablabla.pl zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. Zostałem /am poinformowany /a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania oraz żądania zaprzestania ich przetwarzania.</font></label> </div> <div class="clearfix"> </div> </form> <?php } // w tym miejscu, po tym nawiasie był tylko znacznik zamknięcia kodu PHP wysyłającego formularz, ale żeby reCAPTCHA działała, konieczne jest dodanie poniższego ifa $secret = '6L.... SECRET KEY'; $response = $_POST['g-recaptcha-response']; $remoteip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $url = file_get_contents("https://www.google.com/recaptcha/api/siteverify?secret=$secret&response=$response&remoteip=$remoteip"); $result = json_decode($url, TRUE); if ($result['success'] == 1) { }else{ } } ?>
* rzeczy nieistotne