Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie wyświetla zawartości tablicy w MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Narik
Mam tablicę, która zawiera 3 wpisy (na razie testuję) i chę ją wyświetlić bez żadnych warunków:
Kod:

Kod
<? ...
$pokaz ="SELECT * FROM $tabela";
$rezultat=mysql_query($pokaz, $con) or die("Wybór z tebeli jest nie możliwy");

while ($wiersz=mysql_fetch_array($rezultat)) {
$pole1=$wiersz['kiedy'];
$pole2=$wiersz['nr_ref'];
$pole3=$wiersz['nazwa'];
$pole4=$wiersz['city'];

$show="$pole1 <br> $pole2 <br> $pole3 <br> $pole4 <br> <hr>";

echo "$show";
}
?>  

ale zamiast wyświetlić wpisy z tabeli to wyświetla mi same Nazwy Kolumn (3 razy) i oczywiście linię rozdzielającą między wpisami.
Próbowałem dać Kod:
Kod
while ($wiersz=mysql_fetch_object($rezultat))  

ale w tym przypadku mam puste miejsca z <br> no i oczywiście linie. Czemu tak się dzieję ? Pomóżcie bo mam tylko 6 dni na przetestowanie za darmo serwer z php i MySQL exclamation.gif!
tiraeth
Nie ten dział -> Przenieść do php smile.gif

1. <?
  2. // ...
  3.  
  4. $pokaz = &#092;"SELECT * FROM \".$tabela; // Zmienna $tabela trzyma nazwę tabeli (?)
  5.  
  6. $rezultat = mysql_query($pokaz, $con) or die(&#092;"Wybór z tebeli jest nie możliwy\");
  7.  
  8. while($wiersz = mysql_fetch_array($rezultat, MYSQL_ASSOC))
  9. {
  10.  $pole1 = $wiersz['kiedy'];
  11.  $pole2 = $wiersz['nr_ref'];
  12.  $pole3 = $wiersz['nazwa'];
  13.  $pole4 = $wiersz['city'];
  14.  
  15.  echo $pole1.&#092;"<br>\".$pole2.\"<br>\".$pole3.\"<br>\".$pole4.\"<br><hr>\";
  16. }
  17.  
  18. mysql_free_result($rezultat); // usuwamy wyniki
  19. ?>

Hmm.. mi to działa (na innych nazwach kolumn ale ten sam kod)
plewa
Zmienną $con, w której przechowujesz część zapytania masz pustą. Zadeklaruj ją i przypisz jej jakąś wartość.
tiraeth
@plewa: zmienna $con przetrzymuje identyfikator połączenia... jest zadeklarowana na początku kodu, który autor skrócił aby nie zajmować niepotrzebnego miejsca.... bo przecież pobierało wyniki z bazy - nazwy kolumn, więc połączenie jest smile.gif
Narik
Cytat(Tiraeth @ 2005-02-27 12:39:08)
@plewa: zmienna $con przetrzymuje identyfikator połączenia... jest zadeklarowana na początku kodu, który autor skrócił aby nie zajmować niepotrzebnego miejsca.... bo przecież pobierało wyniki z bazy - nazwy kolumn, więc połączenie jest smile.gif

Oczywiście, że masz rację - nie podałem no bo to nie jest w sumie ważne skoro mam połączenie.
Spróbowałem również z
Kod
while ($wiersz=mysql_fetch_object($rezultat, MYSQL_ASSOC)) {

ale wynik został ten sam: Nazwy Kopumn 3-krotnie.
Zastanawiam się nad moją tabelą. Napiszę kod jaki mam na tworzenie tabeli i może tam jest błąd
Kod
<?....
$db=mysql_select_db($baza, $con) or die("Wybór bazy zakończony niepowodzeniem");

$tworzenie="CREATE TABLE $tabela
(kiedy date, nr_ref text, nazwa text, city text, email text, opis text, location text, wymagania text, permition text, wazna date)";

$rezultat=mysql_query($tworzenie,$con);
if ($rezultat) {
echo "Tabela <b> $tabela </b> została utworzona";
}
?>

Poprostu już nie przychodzi mi nic do głowy z tym wyświetlaniem zawartości. Czekam na wskazówki i dziękuję wszystkim za podpowiedzi
basurman
Spróbuj wyświetlić strukturę tabeli, albo przejrzeć jej zawartość
np. za pomocą PhpMyAdmina – sprawdź czy struktura jest ok.
jeżeli MySQL-a masz na localhost to nic prostszego jak przetestować
zapytanie na konsoli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.