Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: textarea i enter
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Dex1987
Witam.

Chciałem zrobic coś takiego jak konsola w linuxie albo cmd w windowsie. Chodzi o to ze np admin bedzie mial konsole (textarea) i bedzie w niej wpisywal jakies komendy i po nasisnieciu entera przejdzie do nastepnej lini a w tle wykona sie jakies polecenie w php.
Czy to wogle wykonalne i w jakimim jezyku?

Pozdrawiam, narazie.
crash
To po co Ci textarea? Nie lepiej na polu text? Przy enterze submit i tyle.
Dex1987
Tak ale to okno ma zostac dalej otwarte a tresc w nim dalej widoczna. Ma dzilas idealnie jak konsola.
dr_bonzo
Ale aby skrypt php sie wykolan MUSISZ wyslac do niego rzadanie GET /POST, czyli albo przeladowujesz strone (uzupelniasz textaree) przez zwykly formularz, albo za pomoca httpRequest (moglem nazwe troche przekrecic).
crash
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $cmd = $_POST['cmd'];
  5.  
  6. if($cmd != '')
  7. {
  8. $_SESSION['cmds'][] = $cmd;
  9. }
  10.  
  11. foreach($_SESSION['cmds'] as $cmd)
  12. {
  13. echo $cmd.'<br/>';
  14. }
  15.  
  16. ?>
  17. <body onload=\"window.konsola.cmd.focus();\">
  18. <form action=\"<?= $_SERVER['PHP_SELF']; ?>\" method=\"post\" name=\"konsola\">
  19. <input type=\"text\" name=\"cmd\" size=\"25\"/>
  20. </form>
Dex1987
no nie chodzilo mi dokladnie o to. chcialem zrobic to tak ze te dane wprowadzalo by sie w tym samym polu co sie wyswietlaja czyli tylko jedno texarea bez inputa ale to sobie juz przerobie na wlasne potrzeby
Cysiaczek
To się da zroibić, ale wymaga dużo wysiłku.
Musiałbys użyć warstw, albo IFRAME jako targetu dla zmiennych. Potem taka IFRAME rozsyłałaby te zmienne dale i dalej.
Ale nie jestem pewien, co do wartości takiego rozwiązania.
Idealnie jak w konsoli to nie zrobisz (przynajmniej biorąc po uwagę mój stan wiedzy)
bela
Cysiaczek nie koniecznie

Można dać pole text i wyzej diva z wpisanymi juz poleceniami, no bo po co textarea skoro juz nie mozna zmienic ?
Cysiaczek
Masz rację, ale może chodzi o bajerancki wygląd? winksmiley.jpg Tyle, że łatwiej do iFRAME przesłac zmienne niż do DIV'a.
Kuziu
Ja bym to zrobił we Flashu ... było by dużo ładniejsze ... i lepiej spełniało swoje zadanie ... w text area nie zablokujesz strzałki do góry ... itp ... dodatkowo we Flashu możesz wywołać skrypt php bez przeładowania strony ...
dr_bonzo
No najprosciej to chyba w Javie?
Ale ta konsola ma byc uzyteczna czy piszesz ja tylko tak dla siebie zeby napisac?
bela
Cytat(Cysiaczek @ 2005-03-06 00:03:56)
Masz rację, ale może chodzi o bajerancki wygląd? winksmiley.jpg Tyle, że łatwiej do iFRAME przesłac zmienne niż do DIV'a.

Lol
Zapisuje wszystko do tablicy, serializujesz, wrzucasz do sesji a potem na odwrot i we foreachu wypisujesz biggrin.gif
Cysiaczek
Tia. Nie wiem, ze zauważyłeś, ale IFRAME podałem jako przykład dla poczatkującego. Wiele osób pada ofiarą ich prostoty i mozliwości. Ja ich tylko użyłem w swiom CMS razem z divami i wcale nie jest tak źle. Nie upubliczniam jednak tego rozwiązania, bo jest kompatybilne tylko z explorerem. (działa wspaniale)
Kocurro
ojejku:

<iframe onload="shelldataready();" style="width:0px;height:0px;display:none;" id="shell"></iframe

a potem przy formie onsubmit="doshell()"

skrypt doshell wysyla za pomoca iframe shell wywowalnie POST froma. a skrypt shelldataready - ma odpowiadac za odbior danych z iframe i ich interpretacje

i masz wyglad jak marzenie ...
dr_bonzo
Moje najnowsze dziecko:
http://northslope.lap.pl/#phpxterm
Konsola w php :) Niestety dziala tylko w Operze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.