Dex1987
27.02.2005, 14:33:51
Witam.
Chciałem zrobic coś takiego jak konsola w linuxie albo cmd w windowsie. Chodzi o to ze np admin bedzie mial konsole (textarea) i bedzie w niej wpisywal jakies komendy i po nasisnieciu entera przejdzie do nastepnej lini a w tle wykona sie jakies polecenie w php.
Czy to wogle wykonalne i w jakimim jezyku?
Pozdrawiam, narazie.
crash
27.02.2005, 14:53:01
To po co Ci textarea? Nie lepiej na polu text? Przy enterze submit i tyle.
Dex1987
27.02.2005, 14:56:52
Tak ale to okno ma zostac dalej otwarte a tresc w nim dalej widoczna. Ma dzilas idealnie jak konsola.
dr_bonzo
27.02.2005, 15:00:19
Ale aby skrypt php sie wykolan MUSISZ wyslac do niego rzadanie GET /POST, czyli albo przeladowujesz strone (uzupelniasz textaree) przez zwykly formularz, albo za pomoca httpRequest (moglem nazwe troche przekrecic).
crash
27.02.2005, 17:16:12
<?php
$cmd = $_POST['cmd'];
if($cmd != '')
{
$_SESSION['cmds'][] = $cmd;
}
foreach($_SESSION['cmds'] as $cmd)
{
}
?>
<body onload=\"window.konsola.cmd.focus();\">
<form action=\"<?= $_SERVER['PHP_SELF']; ?>\" method=\"post\" name=\"konsola\">
<input type=\"text\" name=\"cmd\" size=\"25\"/>
</form>
Dex1987
27.02.2005, 17:45:52
no nie chodzilo mi dokladnie o to. chcialem zrobic to tak ze te dane wprowadzalo by sie w tym samym polu co sie wyswietlaja czyli tylko jedno texarea bez inputa ale to sobie juz przerobie na wlasne potrzeby
Cysiaczek
5.03.2005, 23:21:50
To się da zroibić, ale wymaga dużo wysiłku.
Musiałbys użyć warstw, albo IFRAME jako targetu dla zmiennych. Potem taka IFRAME rozsyłałaby te zmienne dale i dalej.
Ale nie jestem pewien, co do wartości takiego rozwiązania.
Idealnie jak w konsoli to nie zrobisz (przynajmniej biorąc po uwagę mój stan wiedzy)
Cysiaczek nie koniecznie
Można dać pole text i wyzej diva z wpisanymi juz poleceniami, no bo po co textarea skoro juz nie mozna zmienic ?
Cysiaczek
6.03.2005, 00:03:56
Masz rację, ale może chodzi o bajerancki wygląd?

Tyle, że łatwiej do iFRAME przesłac zmienne niż do DIV'a.
Kuziu
6.03.2005, 02:16:27
Ja bym to zrobił we Flashu ... było by dużo ładniejsze ... i lepiej spełniało swoje zadanie ... w text area nie zablokujesz strzałki do góry ... itp ... dodatkowo we Flashu możesz wywołać skrypt php bez przeładowania strony ...
dr_bonzo
6.03.2005, 09:51:24
No najprosciej to chyba w Javie?
Ale ta konsola ma byc uzyteczna czy piszesz ja tylko tak dla siebie zeby napisac?
Cytat(Cysiaczek @ 2005-03-06 00:03:56)
Masz rację, ale może chodzi o bajerancki wygląd?

Tyle, że łatwiej do iFRAME przesłac zmienne niż do DIV'a.
Lol
Zapisuje wszystko do tablicy, serializujesz, wrzucasz do sesji a potem na odwrot i we foreachu wypisujesz
Cysiaczek
6.03.2005, 15:55:05
Tia. Nie wiem, ze zauważyłeś, ale IFRAME podałem jako przykład dla poczatkującego. Wiele osób pada ofiarą ich prostoty i mozliwości. Ja ich tylko użyłem w swiom CMS razem z divami i wcale nie jest tak źle. Nie upubliczniam jednak tego rozwiązania, bo jest kompatybilne tylko z explorerem. (działa wspaniale)
Kocurro
6.03.2005, 20:16:14
ojejku:
<iframe onload="shelldataready();" style="width:0px;height:0px;display:none;" id="shell"></iframe
a potem przy formie onsubmit="doshell()"
skrypt doshell wysyla za pomoca iframe shell wywowalnie POST froma. a skrypt shelldataready - ma odpowiadac za odbior danych z iframe i ich interpretacje
i masz wyglad jak marzenie ...
dr_bonzo
7.03.2005, 09:25:22
Moje najnowsze dziecko:
http://northslope.lap.pl/#phpxtermKonsola w php :) Niestety dziala tylko w Operze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.