Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ukrycie numeru telefonu przed botami
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
KR2615
Hej. Czy jest jakaś metoda (JS?) aby wyświetlić numer telefonu na stronie w zakładce kontakt użytkownikom korzystajacym z przeglądarek a ukrycie ich przed robotami typu Google i inne crawlery?
Z góry dzięki za info!
com
są takie skrypty które to teoretycznie robią, znajdziesz na necie smile.gif
KR2615
Googlowałem i znalazłem same skrypty, które tego nie robią. Jedyne, co przychodzi mi dso głowy to numer pobieany po kliknięciu przez API strzeżone przez reCaptche.
viking
Jest sporo rozwiązań dla emaila. Można się wzorować. Jednym z pomysłów było np odwrócenie tekstu w kodzie i wyświetlanie przez rtl w css. Albo rozbicie na kilka data-a=123, data-b=456 data-c=789 i złączenie ponownie.
com
KR2615 twój pomysł tylko bez reCaptchy, popularne na stronach albo fragmenty numeru ukryte albo cały i przycisk pokaż odkrywa dopiero ten numer, google nie wyciągnie, specjalistyczny bot i owszem, ale ten to i nawet z reCaptchą sobie poradzi smile.gif
gornik
można też jakiś szyfr cezara ciachnąć albo zwykły base64

1. <!-- przykład z b64 !-->
  2. <a data-number="MTAwMjAwMTAw">1** 2** 1**</a>

zwykłe boty nie powinny sobie z tym poradzić.

KR2615
Mam nadzieję, że z tym fragmentem kodu boty również sobie nie poradzą:
  1. <span id="phone"></span>
  2. var klara = "44";
  3. var sobieraj = "33";
  4. var fotowoltaika = "501 " + klara + " " + sobieraj + " " + klara;
  5. document.getElementById("phone").innerHTML=fotowoltaika;
  6. </script>

Dla potomnych: wystarczyło pogooglować pod hasłem "javascript email protection"
vokiel
Można ukryć w samym CSS, np:

1. <span class="protect-tel" data-part1="501" data-part2="443" data-part3="344"> </span>

1. .protect-tel::after {
  2. content: attr(data-part1) '-' attr(data-part2) '-' attr(data-part3);
  3. }
trueblue
Wydaje mi się, że rozwiązania z ukrywaniem numeru są efektywne pod warunkiem, że element jest natywnie klikalny i ma jakiś domyślny href, a po zdarzeniu kliknięcia docelowy link zostanie otwarty.
Modyfikując rozwiązanie vokiel'a:
  1. <a href="#" class="protect-tel" data-part1="501" data-part2="443" data-part3="344" onclick="window.location.href = 'tel:' + this.dataset.part1 + this.dataset.part2 + this.dataset.part3; return false;"></a>

CSS bez zmian.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.