Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Formularz wieloetapowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JanMatuszak
Witam!
Chciałbym stworzyć wielopoziomowy formularz i przekazywać dane do bazy danych.
Zastanawiałem się nad stworzeniem kilku formularzy (tyle formularzy ile etapów [u mnie około 15] i pokazywaniu ich w danym etapie za pomocą JS i przechodzenie CSS pomiędzy widocznością lub przesuwaniem kolejnych etapów (formularzy). Jednak powstaje jeden zasadniczy problem, jak formularz wieloetapowy wysłać za pomocą metody POST do php który zapisze dane. Nie mogę sobie tego wyobrazić. Czy dobre kombinuję?
trueblue
A czym różniłby się od strony backednu taki formularz "wieloetapowy" od standardowego? Niczym, zapisujesz go jak pojedynczy formularz.

Wyobraź sobie sytuację, kiedy krok ostatni formularza jest zależny od pierwszego i ktoś manipulując CSS odkrywa sobie krok pierwszy i zmienia wybór, co powoduje, że w kroku ostatnim będą inne kryteria. Będziesz w stanie obsłużyć w takim przypadku walidację danych?
Lepszym i wygodniejszym rozwiązaniem jest stworzeniem kolejnych kroków wyświetlanych osobno, a zapamiętywanie częściowych wyników w sesji.
dublinka
Cytat(JanMatuszak @ 9.04.2022, 06:45:55 ) *
Witam!
Chciałbym stworzyć wielopoziomowy formularz i przekazywać dane do bazy danych.
Zastanawiałem się nad stworzeniem kilku formularzy (tyle formularzy ile etapów [u mnie około 15] i pokazywaniu ich w danym etapie za pomocą JS i przechodzenie CSS pomiędzy widocznością lub przesuwaniem kolejnych etapów (formularzy). Jednak powstaje jeden zasadniczy problem, jak formularz wieloetapowy wysłać za pomocą metody POST do php który zapisze dane. Nie mogę sobie tego wyobrazić. Czy dobre kombinuję?

Przesyłaj parametry w switch(). W pierwszym kroku dodaj ukryte pole hidden z wartoscia powiedzmy 1. W kolejnym wywolanym kroku sorawdzaj czy to pole zostalo wyslane i ma wartosc 1. W drugim kroku ustaw pole hidden z wartoscia 2 i sprawdzaj w kroku 3. Itd..... to cie uchroni przed tym jakby ktos chcial dostac soe do kroku np. 5 bez poprzednich wykonanych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.