import cv2 from simple_facerec import SimpleFacerec from pathlib import Path import os import pandas as pd path = "images" ListNames = os.listdir(path) # inicjowanie biblioteki sfr = SimpleFacerec() # Pobieranie użytkowników for name in ListNames: if Path(f'{path}/{name}').is_dir(): #sfr.load_encoding_images(dirpath,name) sfr.load_encoding_images(f'{path}/{name}/', name) print("Załadowano obrazy dla "+name) # Ładowanie kamery thread.start_new_thread (cap = cv2.VideoCapture(0)) cap.set(cv2.CAP_PROP_FRAME_WIDTH, 1920) cap.set(cv2.CAP_PROP_FRAME_HEIGHT, 1080) # Inicjowanie podglądu while True: ret, frame = cap.read() if not ret: print("Ignoring empty camera frame.") break # Detect Faces face_locations, face_names = sfr.detect_known_faces(frame) for face_loc, name in zip(face_locations, face_names): y1, x2, y2, x1 = face_loc[0], face_loc[1], face_loc[2], face_loc[3] if name in ["Nieznany", "Unicestwić"]: cv2.putText(frame, name, (x1, y1 - 10), cv2.FONT_HERSHEY_DUPLEX, 1, (0, 0, 200), 2) cv2.rectangle(frame, (x1, y1), (x2, y2), (0, 0, 200), 4) else: cv2.putText(frame, name,(x1, y1 - 10), cv2.FONT_HERSHEY_DUPLEX, 1, (0, 200, 0), 2) cv2.rectangle(frame, (x1, y1), (x2, y2), (0, 200, 0), 4) break; cv2.imshow("Frame", frame) key = cv2.waitKey(1) if key == 27: break cap.release() cv2.destroyAllWindows()
i działa on spoko, rozpoznaje twarz i wszystko jest okay, ale problem pojawia się w momencie gdy pojawia się twarz...wtedy mam spadek do 5FPS, nie wiem jak to zrobić aby te FPSy nie spadały

Ogólnie inaczej wyglądałem kiedyś, ale pisanie tego kodu zmusza mnie do sprawdzenia jak długo komputer będzie Ciebie rozpoznawać