Ogółem, zależy mi aby komentarze i subkomentarze trzymać w jednej tabeli.
Sub-komentarz jest rozpoznawany za pomocą id komentarza, tzn. jeśli `id_subkom`>0 == to jest to subkomentarz, a numer odpowiada `id` komentarza pod którym został napisany.
Komentarz zawsze zawiera `id_subkom`=0.
Mam taką tabele:
//`komentarze` (`id`, `id_wyz`, `id_subkom`, `autorid`, `autorlogin`, `tresckom`, `data`, `ocenakom`, `zalacznik`, `widocznosckom`)
A tak wyświetlam komentarze:
$sqlkom="SELECT * FROM `komentarze` WHERE `id_wyz`='".$row['id']."' ORDER BY id DESC LIMIT 10"; if($resultkom = mysqli_query($con, $sqlkom)){while($rowkom = mysqli_fetch_assoc($resultkom)){ if($rowkom['id_subkom']==0){//wyświetlam tylko komentarze echo komentarz($rowkom['avkom'],$rowkom['autorkom'],$rowkom['datakom'],$rowkom['tresckom'],$rowkom['ocenakom']); }else{//wyświetlam tylko subkomentarze echo komentarz($rowkom['avkom'],$rowkom['autorkom'],$rowkom['datakom'],$rowkom['tresckom'],$rowkom['ocenakom']); }
Teraz tu pojawia się pytanie jak połączyć subkomentarze, aby wyświetlały się pod danym komentarzem? Chyba w warunku:else muszę zastosować kolejną pętle while(), mam rację? bo nie jestem pewny, a próby są dalekie od prawidłowego rezultatu...