Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP nie jest już językiem wstydu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tomplus
Hello,

Czy zauważyliście, że PHP od pewnego czasu w mediach ma odwrócony trend popularności?
Coraz więcej osób jasno mówi, że warto uczyć się tego języka, warto tworzyć nowe oprogramowanie webowe w tym języku, a nie w innych, że nie ma co się wstydzić programowania w PHP.

Taki trend ja zauważam, ale wydawane kolejne wersje PHP jedynie potwierdzają ten stan. I w sumie nie dziwię się. One naprawdę ułatwiają i ulepszają ten język programowania. Do tego stopnia, że w praktyce można pisać aplikacje desktopowe, a nie tylko webowe w PHP. Sam nie próbowałem takiego rozwiązania, ale chodzi o możliwości.

Pytanie jedynie, czy to rzeczywiście jest trend wzrostowy czy tylko chwilowy przypływ pozytywów?

I czy PHP nie powinien się zmienić nazwy? Ja osobiście uważam, że nie.
To tak jak z nazwiskami ludzi. Pochodzą od zawodów, przezwisk ich przodków, ale wciąż są używane, mimo że ludzie wykonują inne zawody, a miana nie są powiązane z ich działaniami.
Salvation
Ocieplanie PHP zaczęło się oddolnie, jakiś czas temu, i teraz zaczyna owocować smile.gif
Mnie to bardzo cieszy.
Cieniuu
Cytat(Tomplus @ 11.02.2025, 11:04:41 ) *
Hello,

Czy zauważyliście, że PHP od pewnego czasu w mediach ma odwrócony trend popularności?
Coraz więcej osób jasno mówi, że warto uczyć się tego języka, warto tworzyć nowe oprogramowanie webowe w tym języku, a nie w innych, że nie ma co się wstydzić programowania w PHP.

Taki trend ja zauważam, ale wydawane kolejne wersje PHP jedynie potwierdzają ten stan. I w sumie nie dziwię się. One naprawdę ułatwiają i ulepszają ten język programowania. Do tego stopnia, że w praktyce można pisać aplikacje desktopowe, a nie tylko webowe w PHP. Sam nie próbowałem takiego rozwiązania, ale chodzi o możliwości.

Pytanie jedynie, czy to rzeczywiście jest trend wzrostowy czy tylko chwilowy przypływ pozytywów?

I czy PHP nie powinien się zmienić nazwy? Ja osobiście uważam, że nie.
To tak jak z nazwiskami ludzi. Pochodzą od zawodów, przezwisk ich przodków, ale wciąż są używane, mimo że ludzie wykonują inne zawody, a miana nie są powiązane z ich działaniami.

Tak, PHP rzeczywiście wraca do łask… Nowe wersje naprawdę robią robotę i są mega przyjazne. Myślę, że to nie tylko chwilowy trend, bo PHP wciąż ma sporo do zaoferowania, a do tego daje się używać do różnych rzeczy, nie tylko do webowych projektów. Co do zmiany nazwy raczej nie ma sensu. To tak jak z nazwiskami trochę się z nimi zżyliśmy, nawet jeśli nie zawsze pasują do tego, co robimy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.