Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmiana nazwy folderu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
barkroli
jakie jest polecenie do zmiany nazwy folderu zawierającego pliki.
kszychu
move, mv,.... Zna ktoś inne?
nospor
Polecenia nie kojarzę, ale jest metoda:
Tworzysz katalog o zadaneh nazwie. Kopiujesz do niego zawartość starego katalogu. Usuwasz stary katalog razem z zawartością biggrin.gif
kszychu
Cytat(nospor @ 2005-03-10 14:16:33)
Polecenia nie kojarzę, ale jest metoda:
Tworzysz katalog o zadaneh nazwie. Kopiujesz do niego zawartość starego katalogu. Usuwasz stary katalog razem z zawartością biggrin.gif

Nazwy plików też zmieniasz tym sposobem? thumbsupsmileyanim.gif
nospor
Nie, koledze chodziło o zmianę nazwy katalogu a nie pliku tongue.gif
kszychu
Cytat(nospor @ 2005-03-10 14:27:00)
Nie, koledze chodziło o zmianę nazwy katalogu a nie pliku tongue.gif

I teraz wyobraz sobie, że masz katalog np z filmami: jakieś 50 giga filmów. I chcesz zmienić nazwę swoim sposobem, ale masz na dysku tylko, załózmy, 45 giga wolnego miejsca.... ZONK, nie da się zmienić nazwy katalogu!
nospor
I tu mnie masz. Psikre. sad.gif

Eeeeeee, jakoś to przeżyję guitar.gif

Edit: no dobra. poszukalem na googlach i znalazlem:
bool rename ( string oldname, string newname [, resource context])
(http://pl.php.net/rename)
Nadaje się i do plików i do katalogów

Edit2: Podaje przykładowe słowa do wyszukiwania. Może będzie pomocne jak ktoś sam nie wie jak to się robi:
php rename
Vertical
Cytat
move, mv,.... Zna ktoś inne?

...move ani mv nie występuje w php. Sprawdź w manualu
kszychu
Cytat(Vertical @ 2005-03-10 15:18:53)
...move ani mv nie występuje w php. Sprawdź w manualu

Kolego, pokaż no mnie palcem, w którym miejscu autor sprecyzował, że o php mu się rozchodzi!?
nospor
To chyba jesteśmy na forum php. Od kiedy ty taki mało domyślny. jak sam to się czepia pierduł
kszychu
Cytat(nospor @ 2005-03-10 15:21:49)
To chyba jesteśmy na forum php. Od kiedy ty taki mało domyślny. jak sam to się czepia pierduł

Gdyby wszyscy umieszczali wątki tam, gdzie trzeba, to nie miałbym tyle roboty z przenoszeniem. Zdziwiłbyś się, o czym ludzie potrafią pisać na forum php.
Nie chcę się czepiać pierdół, ale.... pokaż mi, w którym momencie czepiam się pierdół?
nospor
A 7marca http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27329
cytuje:"Taaaa, struktura katalogów ewidentnie wskazuje na to, że to Windows."

Taka zgryźliwa uwaga. Ogólnie nic do tego nie mam, ale jak żeś teraz sam wyskoczył że kto powiedział że o php chodzi to coś mnie tknęło
kszychu
Cytat(nospor @ 2005-03-10 15:55:08)
A 7marca http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27329
cytuje:"Taaaa, struktura katalogów ewidentnie wskazuje na to, że to Windows."

Taka zgryźliwa uwaga. Ogólnie nic do tego nie mam, ale jak żeś teraz sam wyskoczył że kto powiedział że o php chodzi to coś mnie tknęło

Wątek schodzi na złą stronę mocy i coś czuję, że moderatorzy zaraz nas ochrzanią, ale Ci odpowiem.
W tamtym wątku kolega wyraźnie podał /usr/local/lib, a Ty mu z bańki c:/windows (pomijając już, że powinno być c:\windows). Pytanie było dość jasno sprecyzowane, a Ty odpowiedziałeś nie na temat!
Tutaj natomiast, jak już napisałem wcześniej, autor nie określił jasno o co mu chodzi, więc podałem mu dwa z kilku znanych mi sposoby na zmianę nazwy katalogu.

To myślę tyle w kwestiach osobistych.
Vertical
Nie chcę wyjść na tego, co się czepia, ale autor określił o co mu chodzi umieszczając wątek właśnie na tym forum.
Cytat
Zdziwiłbyś się, o czym ludzie potrafią pisać na forum php

ludzie są różni i potrafią pisać różne rzeczy na różnych forach, ale skoro autor napisał coś co może być wykorzystywane przez php, naszym zadaniem jest odpowiedzieć mu według kategorii forum na którym umieścił topic
kszychu
Cytat(barkroli @ 2005-03-10 14:08:37)
jakie jest polecenie do zmiany nazwy folderu zawierającego pliki.

Ha! To wam się spodoba! I co wy na to? POLECENIE a nie FUNKCJA guitar.gif
shima
Czytam ten wątek... trzy razy już przejrzałem posty w poszukiwaniu merytorycznej odpowiedzi. I nie ma ...
Wniosek: Umiejętność czytania i pisania jest jak Media-Markt .
D4rky
Cytat(shima @ 2005-03-10 15:59:02)
Czytam ten wątek... trzy razy już przejrzałem posty w poszukiwaniu merytorycznej odpowiedzi. I nie ma ...
Wniosek: Umiejętność czytania i pisania jest jak Media-Markt .

7dmy temat od góry masz tą swoją odpowiedź smile.gif
rename" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Master Miko
Nie rozumiem po co ta dyskusja...

Jeśli się nie zna odpowiedzi lub nie jest się pewnym, raczej nie należy umieszczać postów...

Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem
nospor
Dobra, zawieszenie broni snitch.gif

Shima: Odpowiedź padła. Coś źle czytasz te posty. Może te media martkt dotyczy Ciebie?
aleksander
chyba już temat się wyczerpał, co panowie? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.