Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spenalzo
Więc tak: mam sobie klasę i aby z niej skorzystać tworzę nowy egzemplarz:
[php:1:169479d2cc]<?php
$sklep=new sklep;
$sklep->sklep();
$sklep->pokazDrzewo();
$sklep->kasuj_sesje(60);
?>[/php:1:169479d2cc]
i jeżeli w pliku includowanym do głownego chcę ponownie skorzystać z innych metod tej klasy to czy muszę utworzyć nowy egzemplarz?
Powoli zaczynam pojmować idee klas :-) Chociaż jak dla mnie nie ma specjalnej różnicy czy korzystam z obieków czy nie.
qbba
no niestety ale musisz stworzyc nowy egzemplarz (tak mi wyszlo wg testow smile.gif)
DeyV
Nie do końca rozumiem w czym problem. Obiekt będący wystąpieniem klasy traktuje się zazwyczaj jak normalną zmienną, czyli jak długo istnieje i jest dostępna - mozna z niej kożystać.
Poza tym są funkcje typu serialize i unserialie - ale to już inna bajka smile.gif
A przy okazji - czasami warto korzystać z konkretnych metod klasy, nie wywołując jej, przy pomocy operatora :: , tj. nazwa_klasy::metoda();
Nie warto też, już na początku pracy z klasami, wszystkiego do nich ładować. Szczególnie na początku klasy pokazują swoją moc w stosunowo małych, często wykorzystywancyh elementach, typu meniusy, sesje, cookizy itp. Tak łatwiej pojąć i opanować ich zalety. A zresztą naprawdę mało programistów php pisze wszystko, od początku do końca na klasach. Choć to sie zmienia winksmiley.jpg
qbba
YYY sorka pomylilem sie, zle testowalem. Teraz mi wyszlo, Deyv masz racje dziala dopóki istnieje zmienna. Jeszcze raz sorka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.