Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wyciągnąć zmienne sesyjne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomilipin
Witam,
zastanawiam się czy byłoby możliwe wyciągnięcie wszystkich zmiennych sesyjnych, umieszonych w sesji przez jakąś stronę. Byłoby mi to potrzebne do konstrukcji własnej WWW. Szukałem już tu, na forum oraz w manualu php.net ale nie znając nazwy funkcji - nie znalazłem absolutnie nic.

Używam Mozilli i w niej jest narzędzie "Menadżer ciasteczek" - pokazuje, jakie cookies są przechowywane przez witryne lub domenę. Tak więc przypuszczam, że zmienne z cookies można wyciągnąć - a zmienne z sesji?
Ewentualnie, jeśli nie da się z sesji - to jak skryptowo w php wyciągnąć zmienne z cookies z danej wirtyny?
dr_bonzo
Zmienne sesji sa przechowywane na serwerze danej witryny (w /tmp lub w bazie, no chyba ze gdzies indziej jeszcze) a cookie tylko ciebie identyfikuje (wskazuje na rekord w bazie danych z twoimi danymi) i d poki witryna nie udostepni ci danych sesyjnych / nie uzyskasz dostepu do ich serwera to nie odczytasz tych dancyh.
tomilipin
foreach? Jesteś pewien, bela_666? blink.gif Przecież ta funkcja operuje wyłącznie na tablicach... No ale dobrze, może ja źle rozumiem... Mógłbyś podać więc jakiś przykład?

dr_bonzo => czy zmienne sesyjne nie są przechowywane w pamięci mojej przeglądarki?

Może źle wyjaśniłem problem... Chodzi o to, że moja strona ma stać się jednym z działów sporej witryny... Jedyną metodą powrotu gdziekolwiek będzie kliknięcie przycisku przeglądarki "Wstecz" lub wpisanie adresu. Chcę się zintegrować z serwisem jak najbardziej, dlatego mam zamiar korzystać ze zmiennych zapisanych w sesji przez strony odwiedzone przed moją, jak również strony odwiedzone później (m.in. info o reklamie) np. gdy user będzie chciał się cofnąć.
Nie znam nazw zmiennych jakie zapisują inne strony - nazwy te mogą się zmieniać. Każdy dział witryny prowadzi inna osoba, więc nawet odgórne przykazy mogą zostać wykonane na innych zmiennych. Prowadzący nie mają dostępu do czyichś plików a kontakt z każdym po kolei byłby raczej mało efektywny... Dlatego potrzebuję listę nazw zmiennych zapisanych w sesji smile.gif
Jeśli zrobię to za pomocą funkcji foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, bardzo proszę o przykład bo sam zupełnie nie rozumiem, jak można to zrobić dzięki tej funkcji...
crash
Dane sesyjne są przechowywane tylko na serwerze, nie ma do niech bezpośredniego dostępu. Użytkownik dostaje tylko identyfikator sesji.

Wyświetlenie danych:
  1. <?php
  2. print_r($_SESSION);
  3. ?>
tomilipin
Hmmm...
Czyli jeśli moja strona znajduje się na tym samym serwerze, co strony z których chcę wyciągać zmienne sesyjne, to pomysł może się udać? Oczywiście tylko wtedy, gdy user będzie miał jedno SESSID (a zapewne będzie miał?)

Ale na innych serwerach nie ma możliwości, żebym zobaczył zmienne sesyjne ze stron?
Coyote
hm... raczej niue ... chyba ze ktos ma ustanowione sesje na cookiesach
tts
  1. <?php
  2. foreach( $_SESSION as $klucz => $wartosc )
  3.  echo &#092;"$klucz\".' : '.\"$wartosc\";
  4. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.