Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularze i pewien trick...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
pc5
Witam!

Czy jest jakaś metoda aby w formularzy po wpisaniu słowa np. jagiellońska, pierwsza litera podczas zapisywania tego słowa, automatycznie zamieniłą się na dużą literę? Mam problem z użytkownikami którzy wpisują ważne pola małymi literami, np. nazwy ulic, firm itd...

Wiem że bez problemu można sobie z tym poradzić w php, ale chciałbym to robić "na żywo" w formularzu. Podjerzewam że js tutaj wchodzi w grę, ale może są jakieś inne sposoby?

Przepraszam za takie pytanie i to że umieszczam ten temat w tej kategori, myślę że tutaj pasuje najbardziej.

Pozdrawiam - pc5
boxer
Witam. funkcja ucfirst();

$ulica=ucfirst($ulica);
scanner
Najpierw piszesz:
Cytat(pc5)
Podjerzewam że js tutaj wchodzi w grę, ale może są jakieś inne sposoby?
A zaraz po tym
Cytat(pc5)
Przepraszam za takie pytanie i to że umieszczam ten temat w tej kategori, myślę że tutaj pasuje najbardziej.

Przenoszę do JavaScript a Tobie radzę dwa razy pomyśleć, gdzie następnym razem zostawisz posta.

pole formularza obsługujesz odpowiednią metodą on*() w JS, która zamienia odpowiednio znaki. Proste.
pc5
Cytat(scanner @ 2005-03-16 13:56:11)
Najpierw piszesz:
Cytat(pc5)
Podjerzewam że js tutaj wchodzi w grę, ale może są jakieś inne sposoby?
A zaraz po tym
Cytat(pc5)

Przenoszę do JavaScript a Tobie radzę dwa razy pomyśleć, gdzie następnym razem zostawisz posta.

pole formularza obsługujesz odpowiednią metodą on*() w JS, która zamienia odpowiednio znaki. Proste.

Sorki za to, ale na prawdę myślałem gdzie umieścić ten temat, a nie chcialem się decydować na js specjalnie. Jednak widzę że nie ma innej metody jak na razie. Jeżeli to jest proste więc zastosuję. Dziękuję za pomoc.

Uwagę o dziale dla tematu wziołem sobie do serca, postaram się poprawić smile.gif

Niestety nie umiem jeszcze js, dlatego nie chciałem się w to pakować. Ale widzę że tak będzie najrpościej. Mógłby ktoś podać jakiś przykład na automatyczną zamianę 1 znaku wprowadzonego z klawiatury na dużą literę dla konkretnego pola input w formularzu? Wstyd mi że tego nie umiem. Chciałem na szybko z "manuala" js coś wydobyć, ale widzę że nie dam na razie rady.

Pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.