Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <div> a <span>
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
ziomx
Ello, czy ktos moze mi wytlumaczyc roznice miedzy divem a spanem? bo jakos trudno znalesc mi odpowiedz na to pytanie na roznych forach,pozdr.
bela
A czytałeś dokumentacje ?
Tak z grubsza, div jest elementem typu block, a span inline winksmiley.jpg

Poczytaj to się dowiesz co to znaczy biggrin.gif
mike
Cytat
Span

Element definiuje i grupuje elementy liniowe oraz ich atrybuty.

Cytat
Div

Element definiuje i grupuje elementy oraz ich atrybuty.

Co oznacza że do span'a nie można "włożyć" np.: tabelki a do div'a - owszem.
Strus
Do tego co napisali moi poprzednicy jeszcze dodam (tak w skrócie, żeby Ci było łatwiej zrozumieć różnicę), że przy pomocy div (choś to się zmieni w XHTML-u 2.0) pozycjonujesz elementy na stronie (układasz layout) , a span używasz do chwilowej zmiany stylu, czego nie możesz zrobić za pomocą diva, ponieważ diva nie wszędzie możesz wstawić.
Volume
Cytat
przy pomocy div (choś to się zmieni w XHTML-u 2.0)
A moglbys cos jeszcze o tym napisac?..
ziomx
Dzieki strus snitch.gif.
revyag
Cytat
span używasz do chwilowej zmiany stylu, czego nie możesz zrobić za pomocą diva, ponieważ diva nie wszędzie możesz wstawić.

Na upartego można, ponieważ div ze stylem display="inline" będzie się zachowywał jak span winksmiley.jpg
Strus
Cytat(revyag @ 2005-03-21 10:02:52)
Cytat
span używasz do chwilowej zmiany stylu, czego nie możesz zrobić za pomocą diva, ponieważ diva nie wszędzie możesz wstawić.

Na upartego można, ponieważ div ze stylem display="inline" będzie się zachowywał jak span winksmiley.jpg

Nie. Nie będzie, ponieważ nie możesz go wstawić gdzie kolwiek a span możesz, bo on od tego jest.
Poczytaj sobie specyfikację, bo zamieszanie robisz jakimiś dziwnymi konstrukcjami.
Przykład? Proszę bardzo pierwszy lepszy z głowy.
Wstaw mi diva do znacznika p
Odpowiedź: nie da się snitch.gif
revyag
Nie chcę polemizować na temat używanie divów i spanów, bo dokładnie wiem jakie jest ich przeznaczenie smile.gif.
Cchodziło mi tylko o to że dzięki css można uzyskać efekt taki że div będzie się zachowywał jak span, z tym że oczywiście nie jest to zgodne ze specyfikacją.
To tyle w tym temacie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.