Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie nagłówku HTTP
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
chfast
Czy można wysłać po stronie przeglądarki własny nagłówek HTTP? Potrzbuje wysłać nagłowek z danymi przesyłanymi metodą POST.
bigZbig
A dokad ty chcesz wysylac ten naglowek? Do danych przeslanych metoda POST masz dostep przy pomocy js. Przyklad przekazywania danych z jednego formularza do drugiego masz tutaj. Jest to odsylacz do skryptu umieszczonego na stronie http://javascript.skryptoteka.pl/
chfast
Chodzi o to, że jeżeli otwiera się strona to przeglądarka wysyła nagłówki HTTP z żądaniem pobrania z serwera dla każdego osobnego pliku umieszczonego na stronie (pliki graficzne, style css itp.). Pytanie o ty czy moge wysłać dodatkowy nagłówek http, który sam utworze. Nie potrzebuje znać odpowiedzi serwera.
aleksander
może
  1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
tak mi się wydaje, że to są nagłówki, ale nie wiem co się z tym dzieje i jak to działa.
bigZbig
Nie jestem pewien czy dobrze Cie zrozumialem? Co ty wlasciwie chcesz uzyskac? Przeciez jak robisz strone w html to aby ja wyswietlic nie potrzebujesz nawet serwera. Powiem wiecej aby wyswieltic tekst w przegladarce mozesz to zrobic nie uzywajac ani jednego taga htmla. Wystarczy, ze utworzysz plik tekstowy, cos napiszesz, zmienisz mu rozszerzenie na html lub htm, klikniesz na niego dwa razy a otworzy sie przegladarka i wyswietli ci sie to co napisales. Jesli chcesz ten tekst sformatowac, lub wyswietlic jakas grafike (nawet umieszczona gdzies tam na srwerze) to juz html jest niezbedny. Nagloki oczywiscie mozesz definiowac w czesci HEAD strony - mowa oczywiscie o metatagach i tagach <link> dolaczajacych do strony arkusze stylow badz javaskrypty, ale nic ponad to.

Kurcze po co ja to pisze?
Sl0wik
Ale mu udzielacie bezsensownych odpowiedzi smile.gif. Przeciez wiadomo ze nie chodzi mu o HEAD ani o meta-tagi smile.gif.

chfast: odpowiedz brzmi - nie, nie mozesz wysylac utworzonych przez siebie naglowkow z poziomu przegladarki (HTML/JS).
Jest to mozliwe za pomoca Apletow Java, ale nie powiem ci dokladnie jak bo nie wiem smile.gif.
Pociesze cie ze jest mozliwe wyslanie danych metoda post dynamicznie ale jest to dosc skomplikowane (JS+DHTML).
dr_bonzo
Stworz sobie swoj formularz POST i wyslij go.
Ew poczytaj o HTTP i budowaniu rzadan/odpowiedzi - mozesz wtedy wyslac je telnetem.
Sl0wik
dr_bonzo: telnetem smile.gif? Niby jak? Ma byc napis na www prosze odpalic telnet a nastpenie ... smile.gif?
chfast
Cytat(Sl0wik @ 2005-04-19 12:39:21)
Pociesze cie ze jest mozliwe wyslanie danych metoda post dynamicznie ale jest to dosc skomplikowane (JS+DHTML).

Co oznacza dynamicznie w tym przypadku?

Cytat(dr_bonzo @ 2005-04-19 13:07:03)
  Stworz sobie swoj formularz POST i wyslij go.

Tylko, że wtedy użytkownik zostanie automatycznie przeniesiony na stronę, do której wysyłane są dane, a tego właśnie nie chcę.
aleksander
Cytat(chfast @ 2005-04-02 13:18:49)
Czy można wysłać po stronie przeglądarki [...]
dasko
hmm...tyle zamieszania, mało sensownych odpowiedzi ;/

Nie wierzę, że nikt nie słyszał o XMLHttpRequest.
Kod
<script>
var xhr = new XMLHttpRequest; // nowy obiekt
xhr.open("POST", "jakasstrona.php", false);
xhr.send('dane_post"); // wysylamy dane
var res = xhr.responseText; // odpowiedz
</script>

biggrin.gif
Cytat

Rzeczywiście, bardzo skomplikowane biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.