Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaawansowane tworzenie grafiki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
acztery
witam,

MAm pytanie czy ktos tworzył kiedys takie grafiki

http://g-images.amazon.com/images/G/16/00/...00009953805.gif

Wszystko wyciągane z bazy danych linki na obrazku maja być klikalne ..

Może już ktoś coś takiego robił. Czy da sie takie coś wygenerować powiedzmy w ciągu 1 sekundy questionmark.gif

Może ktoś juz cos podobnego robił ...questionmark.gif
DeyV
Wygenerowania takiej grafiki jest możliwe.

Jednak pojawia się pytanie - co znaczy "linki na obrazku maja być klikalne"
Jak to sobie wyobrażasz?

I po co - dlaczego robić to w ten sposób, jeśli można to zrobić we flashu, lub po prostu w html'u ?
mhs
Cytat(DeyV @ 2005-04-06 11:56:32)
Jednak pojawia się pytanie - co znaczy "linki na obrazku maja być klikalne"
Jak to sobie wyobrażasz?

pewnie chodzi o to by po najechaniu kursorem myszki w pewien fragment obrazka mozna bylo kilknac w odnosnik i przejsc do innej strony...
Spirit86
@mhs: właśnie dlatego to jest nie możliwe, zresztą PO CO?exclamation.gif!
acztery
wlanie

po najechaniu na text na obrazku i kliknięciu powinno sie przejść do danej strony ... a po co w ten sposb chcial bym generowac nowosci i pare kategori w sklepie internetowym

We flasu to tez rozwiązanie ale czy w miarę szybkie questionmark.gif

@Spirit86

jak by sie dobrze zastanowic to skrypt mogl by cos takiego wygenerowac na podstawie jakis danych

1. <map name="9718957"><area shape="rect" coords="6,272,83,288" href="index?id=da3fdgfsd3e&a=go&blablabla"></map>
mhs
Cytat(acztery @ 2005-04-06 13:26:34)
We flasu to tez rozwiązanie ale czy w miarę szybkie questionmark.gif

nie wiem czy tutaj potrzebujesz faktycznie generowanie flasha czy obrazka: wydaje mi się, że najlepiej będzie przygotować zwykły dokument html

nie spotkalem sie by w samym obrazku można było tworzyć mapy odsyłaczy... jeżeli obrazki to już jedynie co to pozostaje wygenerowanie map w html'u ... ale to jest chyba bez sensu...
acztery
http://www.target.com/gp/homepage.html/602-4194729-9647054? takie grafiki chce zrobić dokladnie takie same ta sama zasada itp.
dr_bonzo
Jak dla mnie to takie rozwiazanie jest na maxa user-not-friendly: chce szybko dostac sie do wybranej kategorii (wyszukac jej na stronie) to nie moge wcisnac "/" i jej wyszukac -- bo tam jest tylko grafika. Tak samo google nie zindeksuje ci dobrze strony bo bedzie mial dostep tylko do linkow i metatagow.
bregovic
Dokładnie. To jest strasznie durne roziwązanie. Mapy odsyłaczy sprawdzają się tylko w bardzo niewielu pzypadkach.
acztery
chyba sie nie rozumiemy do końca to ba byc tylko grafka na której była by reklama. ( top produktów z kazdej kategori , obrazki nazawy produktow i kategori ) oprucz tego będzie normalne menu z kategoriami
Volume
Ale czy takie rozwiązanie jest rzeczywiście bardziej korzystne? Nie sądze.. przeciez ten top mozesz sobie zrobic i napisac w samemu w (x)htmlu - a po co generowac w php?
acztery
generowac po to aby byla latwa administracja tym... to ma byc funkcjonalne bez ingerencji w źrudla dlatego musi sie samo generowac
Spirit86
@acztery: taaaaa, tylko zrozum jedno jak tworzysz grafikę w php to nie możesz nic drukować dalej, pomyśl co za tym się wiąże :]
acztery
tu się zgadzam i to może by była przeszkoda nie do przeskoczenia ... zostane przy generowaniu xhtmla albo flasha

danke
Bielo
i tak wyświetlanie takiej reklamy powinni sie zrobic jako oddzielny modul (w innym pliku) więc bez problemu można zrobi img src = "rekl.php"
acztery
wiec wyswetlenie wiem jak zrobic ale co z samym generowaniem ?
hwao
Wg mnie temat juz dawno nie nadaje sie do php PRO wiec przenosze do php.

Mozna by to probowac zrobic ladnie we flashu + php i pieknie by smigalo a takie rozwiazanie to poprostu zabawa albo html'em albo generowaniem obrazka, przenosze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.