Login
6.04.2005, 14:55:56
Witam!
(mślę że w dobrym dziale wstawiam ten temat, jak nie to proszę go przenieść. I nie wiem jaki ma być początek mojego tematu, więc proszę mnie nie karać)
A więc, czy jest taki skrypt, który by wysyłał e-maila, ale przez, którego nie można było by zobaczyć do kąd się wysyła e-mial
SongoQ
6.04.2005, 14:58:24
Chesz wysylac @ nie wiedzac do kogo wysylasz??
Login
6.04.2005, 15:02:54
Nie, chodzi o to że ktoś może sobie ściągnąć skrypt i zobaczyć do kogo wysyła się ten e-mail. A ja nie chcę, żeby ktoś wiedział na jaki adres się wysyła
Albo jakoś zrobić tak, żeby pliku się nie dało ściągnąć
SongoQ
6.04.2005, 15:33:59
Jesli sa @ w pliku php to nie da rady, no chyba ze osoba ktora ma dostep do serwera, ale zawsze mozesz adresy zakodowac i podczas wysylania dekodowac.
Mozna umiescic funkcje wysylajaca maila w osobnym pliku, w ktorym bedzie tylko procedura wysylajaca i tylko ja wywolywac z odpowiednimi parametrami z innego skryptu.
PS. Przenosze na php.
acztery
6.04.2005, 17:14:36
adresy trzymaj w bazie. Każdy adres mail ma swoje ID. przy wysyłaniu maila wysyla do danego " ID " Skrypt sobie sprawdza jakie ID to jaki mail i wysyla maila ... jakoś tak ;/
Login
6.04.2005, 18:16:49
Jest tak:
1. skrypt musi nie obsługiwać bazy danych (taż nad tym myślałem, ale chidzi o to żeby nie wykorzystywał baz danych)
2. Stworzyć dwa pliki też dobry pomysł (nawet sam o tym myślałem)ale to ma wadę. Ponieważ ktoś ściągnie sobie ten skrypt i otworzy, a nasępnie przeczyta i wyczyta, że adres e-mail jest umieszczony w innym pliku i ten plik też sobie ściągnie, bo zobaczy z jakiego pliku ciągnie ten adres.
3. Kodowane (tak samo jak reszta myślałem na tym) jest chyba jedynym wyjściem (oprócz bazy danych), Ja bym to zrobił przy pomoc funkcji strtr() ale to też ma wady, że dało by się to też odkodować, ale tudniej. Chyba że macie jakiś innny sposób
Nie ma sposobu. Jeżeli ktoś może ci podejrzeć pliki php, to nic nie poradzisz. Umieścisz adres w osobnym pliku - ściągnie. Zakodujesz - każdy, kto ma choć trochę pojęcia o php, odkoduje to sobie. Wrzucisz do bazy danych - w pliku php będzie hasło do tej bazy.
Nie można mówić o bezpieczeństwie, jeżeli ktoś ma dostęp do twojego serwera. Możesz co najwyżej wysłać tego maila na jakies lipne konto, które służy tylko do tego, żeby przekierować na prawdziwy adres. Lub w jakiś sposób postawić na innym serwerze coś, co przekieruje całe połączenie SMTP do właściwego serwera mailowego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.